KATARINA PANTOVIĆ U GRAČANICI: Književni rituali sa jednom od najznačajnijih srpskih mlađih pesnikinja

Novosti online

11. 12. 2023. u 17:46

VEČE "Književni rituali sa Katarinom Pantović", u okviru koga će publici biti predstavljeno stvaralaštvo ove pesnikinje, održaće se u sredu, 13. decembra, u Domu kulture Gračanica.

КАТАРИНА ПАНТОВИЋ У ГРАЧАНИЦИ: Књижевни ритуали са једном од најзначајнијих српских млађих песникиња

Foto privatna arhiva

Katarina Pantović je jedna od značajnijih srpskih pesnikinja mlađe generacije, a o njenom stvaralaštvu Petar Matović piše: "Promišljajući svoje mesto u svetu, pre svega preko emotivne (ne)ispunjenosti u partnerskom odnosu i porodičnom okruženju, subjekt njene poezije, kreće se u rasponu od melanholije do prkosa, do lekovitosti, razobličavajući problematiku samoostvarenja. Stvaralački čin pesničkog stvaranja, kao vrhovne sublimacije jeste odlika životne snage junakinje kojim se pobeđuju svi naši padovi. Jezik ima uporište u savremenom, govornom izrazu, ali ga nadilazi složenom, nenametljivom metaforikom koja spretno lirizuje sve trivijalnosti i pokazuje da prava poezija može biti podjednako prijemčiva i čitaocima koji traže jednostavniji izraz, kao i onim koji insistiraju na razgranatoj i dubokoj refleksivnosti. Lako se identifikujući sa lirskim subjektom, ova zbirka donosi dugotrajni, danas tako redak, čitalački užitak."

Rođena je 1994. godine u Beogradu. Osnovne i master akademske studije završila je na Odseku za komparativnu književnost sa teorijom književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, gde je trenutno na doktorskim studijama. Piše i objavljuje književnu kritiku, esejistiku, naučne radove i poeziju u periodici, naučnim zbornicima i na internet portalima. Objavila je pesničku zbirku "Unutrašnje nevreme" (Matica srpska, 2019, najuži izbor za "Brankovu nagradu" i "Matićev šal") i "Ritual pred spavanje" (Sumatra, 2022, najuži izbor za nagrade "Vasko Popa" i "Branko Miljković"). Za poeziju, naučni rad i uspeh tokom studija dobila je brojna priznanja. Pesme su joj prevođene na nemački, francuski i slovenački jezik. Članica je redakcije Trećeg Trga i nekoliko žirija za književne nagrade. Živi i radi u Beogradu i Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)