UKRŠTANJE DVA UMETNIČKA SVETA: Nagrada "Ivan Tabaković" uručena Dragoljubu Raši Todosijeviću

M.A.K.

07. 12. 2023. u 15:53

POSLE više od decenije pauze, Srpska akademija nauka i umetnosti, u sredu je ponovo dodelila nagradu "Ivan Tabaković", i to istaknutom likovnom umetniku Dragoljubu Raši Todosijeviću, na svečanosti u Salonu kluba SANU. Reč je o nagradi koja je "naslednik" one koju je dodeljovao fond sa imenom slikara i akademika, a od prošle godine prešla je pod okrilje Akademije.

УКРШТАЊЕ ДВА УМЕТНИЧКА СВЕТА: Награда Иван Табаковић уручена Драгољубу Раши Тодосијевићу

Foto promo

Podsećajući da je Todosijević svojom dugogodišnjom radikalnom i inventivnom praksom otvarao nove prostore, dopisni član SANU, vajar Mrđan Bajić, koji se našao u žiriju uz Unu Popović, Jasminu Čubrilu, Jelenu Trpković i Miodraga Tabačkog (takođe dopisni član Odeljenja umetnosti) je između ostalog obrazložio:

- Todosijevićevo preispitivanje i podsticajno propitivanje u polju umetnosti i politike kroz instalacije, performanse, akcije, video- radove i dela u polju crteža i kolaža, postalo je ona vrsta kritičkog delanja koje vremenom postaje bazična, identitetska tradicija dolazećih generacija.

Ovom odlukom žirija, metaforički, došlo je do jedinstvenog ukrštanja dve velike umetničke prakse i pojave, smatra Bajić:

- To je susret najvažnije nagrade SANU u polju vizuelne umetnosti, kojom institucija želi da u toj delatnosti stalno brine za tradiciju i istoriju svoje zajednice i umetnika, laureata koji svojom radikalnom praksom kritikuje i propituje tu istu zajednicu, takođe zarad njenog dobra.

Za misaaono bogata ostvarenja

PRVA nagrada iz Fonda "Ivan Tabaković" pripala je 1984. Predragu Neškoviću, a dodeljivana je do 2011. Predsednik SANU Zoran Knežević, izrazio je juče zadovoljstvo što nakon više od decenije, naša ugledna institucija obnavlja prestižno priznanje za najviše domete u srpskoj likovnoj i primenjenoj umetnosti.

- Tabaković je ostavio dubok i neizbrisiv trag u likovnoj umetnosti i učestvovao u formiranju umetničke zbirke SANU, gde su uključena i njegova dela - rekao je Knežević, sa naglaskom da je ovo jedina nagrada SANU za likovnu umetnost koja se dodeljuje za slojevita, misaono bogata likovna ostvarenja.

Zahvaljujući na priznanju Todosijević rekao je kako mu se oduvek sviđao rad Ivana Tabakovića, jer pripada diskretnom stilu, ima uglađen ton, nasuprot tada vladajućem ekspresionizmu:

- Tabaković se razlikovao od vremena u kome je stvarao. Sve mi se u tom njegovom tonu i stilu dopadalo, iako sam ja jedno eksplozivno stvorenje. Ivan Tabaković je zaista veliko ime! I hvala vam za nagradu - rekao je laureat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)