U OVOM GRADU POKLANJAJU PESNICIMA POSEBAN PRSTEN: Priznanje se dodeljuje u dvorskoj crkvi kneza Lazara(FOTO)

S. BABOVIĆ

29. 11. 2023. u 17:52

PRSTEN despota Stefana Lazarevića posebno je priznanje, koje se već 34 godine dodeljuje u Kruševcu i to u nekadašnjoj dvorskoj crkvi Lazara Hrebeljanovića, Lazarici.

У ОВОМ ГРАДУ ПОКЛАЊАЈУ ПЕСНИЦИМА ПОСЕБАН ПРСТЕН: Признање се додељује у дворској цркви кнеза Лазара(ФОТО)

Foto S. Babović

U petak će nagrada biti uručena poznatom pesniku, akademiku Gojku Đogu. Prestižno priznanje Književnog kluba "Bagdala", kako je predočio predsednik žirija Ljubiša Đidić, Đogu se dodeljuje kao klasiku srpske poezije.

- Poezija Gojka Đoga na najbolji način sadrži istorijske i nacionalne rezonance, u aktiviranju onog neukrotivog pera naših egizistencijalnih i metafizičkih stanja čoveka, koji je spoznao svet s lica i naličja i preneo ga, kako to kažu književni kritičari, najispravnije, pesmom - predočava književnik Ljubiša Bata Đidić. - Književni klub "Bagdala" ga nagrađuje prepoznajući u njemu onu ličnost, koja punih šest decenija hodi našim duhovnim prostorima, kao pesnik, esejista i kritičar, besednik i nacionalni radnik.

Bagdalin prsten dodeljuje se na posebnoj ceremoniji, koja je 1.decembra od 19 sati u amfiteatru Lazarice biti otvorena za javnost. O pesničkom delu ovogodišnjeg dobitnika govoriće dr Dragan Hamović, a u programu učestvuju i istaknuti članovi Književnog kluba i predstavnici Ministarstva kulture. Operu „Despot Stefan Lazarević“ kompozitora Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, izvešće bariton Milutin Jocić, iz klavirsku pratnju Nevene Živković.

Više o razlozima zbog kojih se u Kruševcu nagrađuje poznati pesnik pričitajte ovde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)