NOVI SPOR OKO PARTENONA: Britanski premijer Sunak otkzao sastanak sa grčkim kolegom Micotakisom

M.A.K.

28. 11. 2023. u 22:17

TO što se jedan deo Partenona nalazi u Londonu, a drugi u Atini, je kao da ste "Mona Lizu" presekli na pola.

НОВИ СПОР ОКО ПАРТЕНОНА:  Британски премијер Сунак откзао састанак са грчким колегом Мицотакисом

Foto Tanjug

Zbog ove izjave grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, ali i novog zahteva da im se vrati umetničko blago, iznetom u intervjuu Bi-Bi-Siju, minule nedelje, predsednik britanske vlade Riši Sunak otkazao je u poslednjem trenutku planirani sastanak.

Susret koji je otkazao britanski premijer bio je planiran za utork popodne, kao deo Micotakisove posete Ujedinjenom Kraljevstvu. Reagujući na ovaj potez, grčki premijer je istakao kako "oni koji istinski veruju u ispravnost i pravednost svojih stavova, nikada se ne kolebaju da se uključe u konstruktivnu argumentaciju i debatu". A njegov protparol je potom izjavio televiziji SKAI, da britanski stav pokazuje nepoštovanje grčkog premijera i njegove zemlje. U Dauning stritu, s druge strane, tvrde da je postojao dogovor da se ovo pitanje ne otvara tokom Micotakisove posete, ali grčka strana to demantuje.

Indijski dijamant u kruni

PORED Grčke spor oko vraćanja kulturnog blaga Britanija ima i sa Indijom, koja je ove godine pokrenula još jednu diplomatsku kampanju, a odnosi se i na čuveni dijamant koh-i-nor, ugrađen  u jednu od britanskih kruna, kao i na druge istorijske artefakte, odnete tokom kolonijalnog vremena. Inače, zbog upozorenja koja su stizala iz Indije, kruna sa tim dijamantom, nije korišćena tokom krunisanja kralja Čarlsa.

Inače, ovaj spor između dve zemlje, oko takozvanog Elginovog mermera koji se nalazio u Britanskom muzeju, traje već decenijama. Naime, na samom početku 19. veka, britanski diplomata lord Elgin, je uz sultanov ferman (što nikada nije dokazano), kolekciju od - 17 kipova sa Partenona, 15 metopa s prikazima bitke između Lapita i Kentaura i 75 metara partenonskog friza, kao i karijatide iz Erehteona, četiri ploče friza iz hrama Atene Nike i različite arhitektonske fragmente - preneo iz Grčke u Britaniju.

Transport ga je koštao 75.000 funti, a potom je zbirku prodao za 35.000 Britanskom muzeju, koji do danas tvrdi da nad njom ima legitmno vlasništvo. Blago sa Partenona prvi put je zatražila nazad Melina Merkuri, u vreme kada je bila ministar kulture Grčke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)