ISEČAK VRMENA NA LICU PORTRETISANOG: Izložba Lede Rankić u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija"

M.A.K.

27. 11. 2023. u 15:58

PORTRETI, rađeni u tehnici ulje na platnu, čine samostalnu izložu Lede Rankić pod nazivom "Jovan, Đorđe, Klara, Lena..." koa će biti otvorena u utorak, 28. novembra u 19 časova, u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija".

ИСЕЧАК ВРМЕНА НА ЛИЦУ ПОРТРЕТИСАНОГ: Изложба Леде Ранкић у Уметничкој галерији Стара капетанија

Foto promo

U portretima sinova i mladih devojaka, umetnica pronalazi osobene fizionomije i psihološke karakteristike utiskujući u njih subjektivni doživljaj viđenog, piše u najavi.

Njeni modeli, kako ističe u katalogu kustoskinja izložbe Branka Milutinović, imaju fizičku sličnost sa prikazanim osobama u stvarnosti, ali pored slike iz prirode, u njima egzistira  slika umetnicine duše:
- Predstavljeni portreti su svedočanstvo i simbol trajnog postojanja portretisanih ili isečak jednog vremena i trenutka. Leda je slikarka  autentičnih ljudskih likova i  čini korak dalje u istraživanju  kompleksnosti prikaza portreta u plastičnom izražavanju - zaključuje istoričarka umetnosti.
Rođena 1980 god. u Beogradu, Leda Janković - Rankić je završila Akademiju lepih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mome Antonovića, a postdiplomske studije u Milanu 2008. na Akademiji Brera. Dobila je nagradu akademije "Salon primo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)