UMETNOST UMESTO TABLETA I VITAMINA: Skulpture Zdravka Joksimovića u galeriji „Iks vitamin“

M.A.K.

17. 11. 2023. u 10:30

KAO nastavak serije radova pod nazivom "Lečenje umetnošću" vajar i profesor Fakulteta likovnih umetnosti Zdravko Joksimović,, u Galeriji „Iks vitamin“, od 17. novembra, predstavlja izložbu Beauty blender, koju čini 13 skulptura.

УМЕТНОСТ УМЕСТО ТАБЛЕТА И ВИТАМИНА: Скулптуре Здравка Јоксимовића у галерији „Икс витамин“

Foto Iks vitamin

-Naoružani "semantičkim nesvesnim", Joksimovićevi varljivo apstraktni radovi odaju prerušeni angažman: ovi anonimni zidni reljefi aludiraju na sveprisutnost tableta, anonimnih zastupnica kako bolesti tako i zdravlja- smatra Dušica Popović, koja je pisala o njeggovo projektu „Lečenje umetnošći ili umetnost lečenja“ . - Jer danas se i bolest i zdravlje "leče" tj. tretiraju na, uslovno rečeno, sličan način, lekovima odnosno vitaminima u kapsulama.

Rođen 1960) Joksimović je diplomirao i magistrirao na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu,  u klasi profesora Nikole Jankovića, a od  1992. radi na istom fakultetu, dge je izabran u zvanje vanrednog profesora. Od prve samostalne izložbe, u Galeriji Doma omladine, 1985. godine, do sada je imao više od 30 samostalnih postavki u zemlji i inostranstvu, kao i na brojnim kolektivnim izložbama (Bratislava, Varšava, Lisabon, Strazbur, Pariz, Budimpešta, Moskva, Amsterdam, Zagreb). Izveo je sedam javnih skulptura u inostranstvu, između ostalogg i u Škotskoj i Japanu.  Dobitnik je naših najuglednijih nagrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja