SPOJ MUZEJSKOG BLAGA I POZORIŠNE IGRE: Dodelom nagrada sutra se završava prvi festival MUZATEA

V.STRUGAR

15. 11. 2023. u 17:46

SEDAM predstava iz zemlje i inostranstva našlo se na repertoaru Prvog međunarodnog festivala muzejskog teatra MUZATEA, koji je otvoren monodramom "Vetar i zastave" dejana Stojiljkovića, u izvođenju Nikole Šurbanovića i režiji Milana Milosavljevića, izvedenoj u Konaku kneginje Ljubice.

СПОЈ МУЗЕЈСКОГ БЛАГА И ПОЗОРИШНЕ ИГРЕ: Доделом  награда сутра се завршава први фестивал МУЗАТЕА

foto : G. Srdanov

Sutra uveče će na ovom festivalu, čiji je osnivač glumica Vjera Mujović, biti dodeljene nagrade za najbolje ostvarenje i najbolju ulogu. Predstave su igrane u četiri muzejske institucije: Konaku knjeginje Ljubice, Etnografskom muzeju, Muzeju nauke i tehnike i Domu Jevrema Grujića. Na ovaj način, nastao je spoj muzejskog blaga i teatarske igre, a sa njim i "nova magija i umetnički pravac u stvaralačkom delovanju i praksi".

- Pre gotovo četvrt veka u Muzeju Bulgakova i ulici koja je pandan našoj Skadarliji, tri starije glumice su na različitim jezicima svojom igrom vodile kroz muzej. Taj moj doživljaj i emocije nikada neću zaboraviti - ističe Vjera Mujović. - Dve decenije kasnije, počela sam da se bavim muzejskim teatrom. Prvo je nastala "Mala crna haljina" u Domu Jevrema Grujića, duodrama sa Radom Đuričin. Potom sam sa Marijom Bergman radila predstavu "Dve žene i jedan rat", a eto, sada imam i "Pupina" u Muzeju nauke i tehnike. Dakle, iz moje glumačke prakse i iskustva došla sam na ideju da se napravi jedan ovakav festival. Ima, zaista, impozantan broj predstava koje se igraju u muzejima širom Srbije i moram da kažem da naša zemlja u tome prednjači. Zato sam ove godine pokrenula festival za koji se nadam da će dugo živeti, a predstave koje nisam mogla sada da pozovem, biće sledeće godine na programu. Nadam se i da će naš festival ohrabriti pozorišne i muzejske poslenike za neke nove poduhvate.

ŽIRI

tŽIRI prvog festivala predstavljaju Nina Mazur, dramaturg i pozorišni kritičar iz Hanovera, Nemačke, Gordana Goncić, dramaturg, Jelena Medaković, direktor Muzeja grada Beograda, Jadranka Đorđević, turizmolog i Andrija Daničić, glumac.

Kako objašnjava naša sagovornica, ovako će se razviti i poseban deo publike, ali i dati podsticaj razvoju pozorišne umetnosti kroz muzejski teatar, kao poseban vid stvaralaštva. Takođe, ovako se proširuje delatnost muzeja i, samim tim, povećava poseta, pa i ostvaruje značajna međunarodna saradnja u oblasti kulturnog nasleđa i kulture sećanja.

- Produkcije muzejskog teatra uglavnom podrazumevaju mobilne forme, tako da su gostujuće predstave manje zahtevne od standardnih gostovanja institucionalnh teatara. Projekat na dva načina doprinosi i rodnoj ravnopravnosti. Na prvom mestu je tematska obrada položaja žena u različitim društvenim okolnostima (žene i rat, žene i vlast, žene i umetnost), a na drugom zastupljenost žena u festivalskom timu u kojem čine većinu i nalaze se na najodgovornijim mestima - objašnjava Mujovićeva.

PROGRAM

NA programu je i predstava "Ester", nastala po biblijskim motivima, koja dovodi na scenu Tatjanu Kazanovsku. Slede "Nenapisana pisma" Milkice Miletić (režija Nataša Radulović) u izvođenju Vanje Milačić. Tekst Sanje Radosavljević "Ja ću tebi ljuba biti" na pozornicu dovodi Ljiljana Jakšić, a "Pupin - poslednji san" Dušana Matejića i Vjeru Mujović. Aristofanovu "Lizistratu" izvodi Aleksej Boris, a na kraju festivala su i "Dve žene i jedan rat" Jelene Kajgo, u režiji Aleka Conića.

Ovih dana biće održan i okrugli sto na temu muzejskog teatra u kome učestvuju pozorišni i muzejski kulturni poslenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona