UBICA KOJI JE INSPIRISAO DOSTOJEVSKOG: Povodom 202 godine od rođenja velikog pisca objavljena knjiga Kevina Birmingema

D.B.M.

11. 11. 2023. u 19:54

NA današnji dan, pre 202 godine, rođen je veliki ruski pisac Fjodor Mihailovič Dostojevski. Tim povodom objavljena je knjiga "Grešnik i svetac" Kevina Birmingema koja priča o tome kako je Dostojevski napisao "Zločin i kaznu", epsku storiju o ubistvu - i zašto je ona promenila svet.

УБИЦА КОЈИ ЈЕ ИНСПИРИСАО ДОСТОЈЕВСКОГ: Поводом 202 године од рођења великог писца објављена књига Кевина Бирмингема

Foto Arhiva

Sve je počelo od senzacionalne priče o Pjeru Fransoi Lasenaru, zloglasnom ubici koji je očarao i razjario Pariz tridesetih godina devetnaestog veka, ovaploćujući ideale nihilizma, koji će postati filozofija tadašnjih ruskih revolucionara.

Dostojevski je prema Lasenaru oblikovao Raskoljnikova na najdublje moguće načine, ali Birmingem pokazuje da je Dostojevski počeo da se stapa s Raskoljnikovom, a nikako nije želeo da njegov književni junak bude čudovište.

oman "Zločin i kazna" pokrenuo je revoluciju umetničke misli i započeo najplodonosniju fazu karijere Dostojevskog. "Grešnik i svetac" sada nam pruža uzbudljive detalje, genezu i priču o tom trijumfu.

Bimingem je doktorirao na Harvardu gde predaje na odseku za Književnost i istoriju, a jedan je od instruktora kreativnog pisanja na ovom univerzitetu. Bavi se istorijom književnosti i književnom kritikom, dobio je i nagradu "Truman Kapote" za svoj rad u oblasti književne kritike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave