OSNIVA SE SCENA MIHAILA VIKTOROVIĆA: U beogradskom Pan teatru pozornica sa imenom poznatog glumca

V.STRUGAR

10. 11. 2023. u 13:04

VEČERNjA scena Pan teatra u Beogradu od 11.novembra poneće ime poznatog srpskog glumca Mihaila Viktoraovića, koga beogradska i srpska publika još uvek pamti po upečatljivim ulogima koje je ostvario u pozorištu, na filmu, televiziji i radiju.

ОСНИВА СЕ СЦЕНА МИХАИЛА ВИКТОРОВИЋА: У београдском Пан театру позорница са именом познатог глумца

foto O.Viktorović

Viktorović je rođen 14. februara 1929. godine u Beogradu. Budući umetnik prvo je završio Državno - trgovačku akademiju,a potom i Akademiju za pozorišnu umetnost 1952. godine. Prvi posao dobio je u Industriji crepa "Trudbenik" gde je, po sopstvenim rečima, morao da se zaposli da bi pomagao roditeljima. Na Akademiji nije išlo baš glatko i malo je nedostajalo da bude izubačen, jer su mu govorili da "ne pokazuje dovoljno temperamenta, da je uzdržan".

- Stidljivost se nije praštala. Da ne bih ispao škart, krenuo sam da glumim žestok temperament: prosto sam cepao strasti na dronjke. I za divno čudo, pustili su me da nastavim studije - kasnije se sećao Viktorović koji je diplomirao sa najvišom ocenom.

U Beogradskom dramskom pozorištu (od 1951. do 1959.) bio je član Drame, a prva predstava u kući bila je "Povlačenje" Mirka Božića. Usledio je niz poznatih naslova na repertoaru ovog teatra: "Slamni šešir", " Smrt trgovačkog putnika", " Zločin i kazna"," Pop Ćira i Pop Spira", "Pigmalion" - sve do predstave "Gazda Puntila i njegov sluga Mati" - poslednje na Crvenom krstu.

Naredne dve sezone proveo je u u Savremenom pozorištu, a potom prelazi u Narodno gde je ostao do penzionisanja. U međuvremenu, povremeno je igrao u Ateljeu 212 i Kruševačkom pozorištu. Ostvario je zapažene uloge i na filmu, televiziji i radiu, zapamćen je po ulozi Đorđa Ciganovića u seriji "Bolji život", kao i po ulozi Jovanovića u radio seriji "Jovanovići".Umro je 26. septembra 1998. godine i sahranjen je u Aleji Zaslužnih građana na Novom groblju.

Iza sebe je ostavio sina Olivera Viktorovića, pozorišnog reditelja i ćerku Oliveru Viktorović, glumicu.

- Večernja scena Pan teatra će nositi ime našeg velikog glumca, mog oca Mihjla Viktorovića. Zašto? Mika je živeo i odrastao u maloj kući na uglu Pop Stojanove i Bregalničke na Zvezdari. U vreme njegovih gimnazijskih godina u parku u Bregalničkoj ulici je bila bašta bioskopa za filmske projekcije u kojoj su se okupljali mladi ali i stariji Zvezdarci i Beograđani - objašnjava njegova ćerka Olivera Viktorović, koja godinama vodi Pan teatar. - Mika je došao na ideju da sa par drugova i drugarica tu prave pozorište. Dakle, grupa drugara iz kraja počela je redovno da se okuplja u parku u Bregalničkoj na probama. I, letnja scena je ubrzo zaživela.

Publika je osim filmskih projekcija, nastavlja Olivera, mogla da gleda i pozorišne predstave omladinaca. Parkić u Bregalničkoj je ubrzo postao jedno od najposećenijih mesta u gradu. To omladinsko pozorište u Bregalničkoj je mnoge usmerilo na prijemni ispit tek otvorenog Fakulteta dramskih umetnosti u zgradi Kolarca.

- Moj tata Mika pošao je na prijemni sa svojim drugom Debom da mu bude pomoć, partner u dijalogu. Ali, primiše ih obojicu. Prekinuo je studije ekonomije i postao student prve generacije novog fakulteta i prve klase glumaca kod profesora Mate Miloševića. Iz omladinskog pozorišta u Bregalničkoj potekli su i drugi budući studenti glume: Deba Popović, Olgica Stanisavljević, Pepi Laković, Slavka Jerinić... Bregarnička ulica i parkić u kome je sve počelo su tu u komšiluku u neposrednoj blizni scene koja će nositi ime Mihaila Viktorovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?