"BUHA" SE VRAĆA U SRCE BEOGRADA: U pozorištu za najmlađe s nestrpljenjem očekaju najavljenu rekonstrukciju

V.STRUGAR

09. 11. 2023. u 18:10

POZORIŠTE "Boško Buha" vratiće se (sa obe svoje scene) na staru adresu i Trg republike - vest je koja je obradovala ne samo zaposlene u teatru već i mnogobrojnu publiku.

БУХА СЕ ВРАЋА У СРЦЕ БЕОГРАДА: У позоришту за најмлађе с нестрпљењем очекају најављену реконструкцију

foto Z.Jovanović

 Imovinsko-pravni odnosi, konačno, rešeni su i tako stvoreni su uslovi za početak rekonstrukcije.

Tim povodom, iz "Buhe" su se oglasili saopštenjem:

"Zahvaljujemo Vladi Srbije, kao i Republičkom geodetskom zavodu na brzoj reakciji, a i našoj publici i kolegama na velikoj i iskrenoj podršci i budnom interesovanju za ovaj proces. Ovo nam je dalo motivaciju da nastavimo da radimo još bolje i istrajemo u nameri da generacijama koje dolaze omogućimo još lepše trenutke uz naše predstave. Na zadovoljstvo svih, sada je već izvesno da će ih u skorije vreme gledati u renoviranoj sali Pozorišta "Boško Buha", tamo gde ono pripada, u srcu Beograda. Zadovoljstvo je još veće kada znamo da smo ovo postigli zajedničkim snagama, i da je na najvišim instancama prepoznata potreba za jednom reprezentativnom institucijom koja se obraća najmlađim građanima ovog društva i na najbolji mogući način učestvuje u njihovom odrastanju."

Inače, tender bi trebalo da bude raspisan već sledeće nedelje, spremne su i sve građevinske dozvole, budžet obezbeđen, a radovi bi trebalo da počnu za tri meseca. U izjavi za naš list direktorka Maša Mihailović dodaje:

- Kada sam konkurisala za mesto direktora iskreno sam verovala da je povratak na adresu na Trgu Republike moguć. Posebna radost je da se sve dogodilo u razumnom roku. Ono što je možda najvažnije jeste da su se svi udružili da dođemo do cilja, što meni, lično, vraća veru u ljude.

Autorska ekipa

NOVI naslov na "Buhinom" repertoaru izvodi se u prevodu Borivoja Nedića, dramaturg je Milena Depolo, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Zora Popović, kompozitor Vladimir Pejković, a za scenski pokret bio je zadužen Damjan Kecojević. U ovoj predstavi scenski govor ima posebno mesto, a on je bio zadatak za dr Ljiljanu Mrkić Popović.

Do tada predstave sa "Buhinog" repertoara igraće se kao i do sada u Teatru "Vuk", a prva premijera u ovoj sezoni na Večernjoj sceni je 14. novembra: "Pigmalion" Bernarda Šoa režira (i adaptira) Đurđa Tešić, koja je glavne uloge poverila Nemanji Oliveriću i Anji Pavićević.

Zanimljivo je da poznati naslov nije premijerno izveden u Britaniji, već u Beču 1913. godine. U međuvremenu se igrao na svim svetskim scenama, dok je trenutno na repertoaru Vest Enda. Nobelovac, socijalista i veliki poštovalac naše azbuke, Šo je novčani deo nagrade zaveštao onom ko engleski alfabet trasformiše po ugledu na ćirilicu i sprovede Vukovu reformu...

- Prvi film "Pigmalion" snimljen je 1938. godine, šezdesetih se pojavila čuvena verzija sa Odri Hepbern, ali je došlo do bitnog odstupanja od originalnog teksta. Mi ćemo se držati originala i izneti na scenu nežnu, duhovitu i dirljivu predstavu - objašnjava rediteljka Đurđa Tešić. - Iako je delo nastalo pre sto godina, pisac nudi savremen odgovor na pitanja muško-ženskih odnosa. Na jednoj strani je profesor Higins, na drugoj Eliza Dulitl, prodavačica cveća. Vezuje ih uzajamno poštovanje i duboko, istinsko razumevanje...

Najavljena kao komedija u pet činova, predstava će uz dvoje glavnih junaka izvesti na pozornicu i Elizabetu Đorevsku (koja se posle četiri decenije ponovo pojavljuje u "Buhi"), Marka Janjića, Zorana Cvijanovića, Andrijanu Oliverić, Lenu Bogdanović, Milicu Sužnjević i Relju Jankovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024