BORO DRAŠKOVIĆ DOBITNIK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO: Poznatom pozorišnom i filmskom reditelju priznanje 29. Festivala autorskog filma

V.V.S.

01. 11. 2023. u 14:24

OVOGODIŠNjI dobitnik nagrade "Pogled u svet: Vojislav Vučinić", koju Festival autorskog filma (FAF) dodeljuje za celokupan doprinos filmskoj umetnosti, reditelj je Boro Drašković.

БОРО ДРАШКОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО: Познатом позоришном и филмском редитељу признање 29. Фестивала ауторског филма

foto Promo

U obrazloženju se navodi da su prizori iz filma "Horoskop" postali jedan od ikoničkih znakova jugoslovenskog crnog talasa, dok ukupan Draškovićev opus predstavlja fascinantan umetnički uvid u fenomen nasilja - koji naše društvo još uvek ne uspeva da shvati, niti da na njega nađe odgovor.

I plakat 29. FAF-a, koji je rešenje vizuelne umetnice Dragane Krtinić, inspirisan je filmom "Horoskop".

Inače, povodom četiri decenije od nastanka, Festival će u terminu počasne produkcije prikazati restauriranu verziju "Nostalgije" (u 4K rezoluciji) remek dela Andreja Tarkovskog. Film je snimljen u Italiji, u produkciji televizije RAI od koje su dobijena i ekskluzivna prava za ovo prikazivanje.Budući da Jugoslovenska kinoteka ne poseduje kopiju ovog filma, to će ujedno biti prva filmska projekcija "Nostalgije" u Beogradu posle Festa 1984.godine. Sumirajući svoj rad na "Nostalgiji" Andrej Tarkovski je zapisao:

"Svi moji filmovi, na jedan ili drugi način, govore o tome da ljudi nisu usamljeni i napušteni u kosmosu, već da su bezbrojnim nitima povezani sa prošlošću i budućnošću; da svaki čovek, živeći svoj život, dodaje jednu nit koja ga povezuje sa celim svetom, zapravo sa celokupnom povešću čovečanstva."

Festival autorskog filma biće održan od 24. novembra do 1. decembra u Beogradu, a otvoriće ga ostvarenje Lost Country autora Vladimira Perišića. Glavna lokacija festivala biće MTS dvorana, dok će se projekcije održavati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu