ČUVAJU SRPSKI JEZIK I ĆIRILICU: Nagradu za najboljeg izdavača iz dijaspore dobio Andrićev institut u godini svog jubileja

D.B.M.

28. 10. 2023. u 06:30

ANDRIĆEV institut ove godine obeležava deceniju izdavačke delatnosti, tako da Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore, kojom je ovenčan na sajamu knjiga, predstavlja krunu desetogodišnjeg predanog rada. Priznanje su dobili za edicije „Znamen Srbistike“, „Naučne monografije“ , „Filozofija i književnost“ i „O srpskim klasicima“.

ЧУВАЈУ СРПСКИ ЈЕЗИК И ЋИРИЛИЦУ: Награду за најбољег издавача из дијаспоре добио Андрићев институт у години свог јубилеја

D.Matović

Na štandu ovog izlagača posebnu pažnju čitalaca privlače nova izdanja, među kojima se ističu  “Rasprava o umijeću življenja namijenjena mladim pokoljenjima” Raula Venegema, kao i “Književnost između politike i kulture: Branimir Šćepanović i Danilo Kiš”  Vesne Trijić.  Među novim izdanjima su: “Taoci na neodređeno vreme: Balada o zveri” Zorana Arsovića, dvotomno delo istoričara Olega Ajrapetova “Spoljna politika Ruske imperije /1801–1914/”, te “Diplomatski spisi Milana Rakića” Miladina Miloševića, “Lingvostilistički ogledi” Tanje Rusimović, “Stil srpske proze i drame” Nine Ćeklić, “Dvostruka negacija u srpskom jeziku” Jelene Petković i “Uspon i pad Vukove ćirilice od Krimskog rata do Krimskog rata” Siniše Stefanovića.

Objavljujemo monografije, kao i zbornike naučnih radova, tako da su za naša izdanja najviše zainteresovani naučni radnici koji istražuju oblasti kojima se mi bavimo a to su književnost, srpski jezik, istorija, društvene nauke, osmanistika – kaže nam Željka Ostojić, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću Andrićevog instituta. – Trudimo se da što veći broj naših izdanja šaljemo, najčešće besplatno, bibliotekama, univerzitetima, ustanovama kulture i nauke. Možete da zamislite koliko je to knjiga, ako smo za deset godina objavili 123 publikacije.

                Andrićev institut je 2015. godine ustanovio Veliku nagradu Ivo Andrić koja se dodeljuje svake godine za životno delo i za najbolju knjigu. Dosadašnji dobitnici su bili Matija Bećković, Duško Kovačević, Goran Petrović, Enes Halilović,  Dragoslav Mihailović,  a od stranih pisaca Peter Handke,  Guzelj Jahina, Ju Hua, Sandra Veronezi.

Ovom nagradom Andrićev institut doprinosi promociji književnosti i srpske književnosti – kaže Ostojić - dok kroz dodelu nagrada stranim piscima promoviše Srbiju i Republiku Srpsku i srpsku književnost u inostranstvu. Profesor Emir Kusturica je od samog početka uključen u rad Andrićevog instituta. Osnovani smo 2013. godine na njegovu inicijativu, Vlada Republike Srpske je prepoznala važnost ustanove koja će raditi na tome da se zaštite ćirilica i srpski jezik, kao i srpska književnost i istorija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)