IZ GRAČANICE STIŽE "KASICA PRASICA": Beogradska premijera vodvilja Ežena Labiša, u režiji Ksenije Krnjajski

V. STRUGAR

17. 10. 2023. u 13:28

BEOGRADSKA premijera predstave Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, "Kasica prasica" Ežena Labiša u režiji Ksenije Krnajski, biće izvedena 21.oktobra na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

ИЗ ГРАЧАНИЦЕ СТИЖЕ КАСИЦА ПРАСИЦА: Београдска премијера водвиља Ежена Лабиша, у режији Ксеније Крњајски

foto NP Priština

- Labiš je u ovom svom vodvilju iz 1864. sočno i duhovito "isheklao" likove koje glumci, i sto pedeset godina kasnije, sa uzbuđenjem igraju na scenama širom sveta, a publika se smeje malograđanštini, neobrazovanosti, mitomaniji i sebičluku, baš kao da je to o "tamo nekima", a ne o "ovde, nama" - ističe rediteljka Ksenija Krnjajski. - Prvi put sam režirala predstavu u NP Priština i svim svojim saputnicima u "Kasici prasici" sam neizmerno zahvalna što su svojim talentom, veštinom i vrednoćom učinili da svaki dogovor bude prijateljski i precizan, a probe mali kolektivni praznici. Što bi rekao gosn Kordanboa iz komada: "Kakvo putovanje, kakvo putovanje!".

Ežen Labiš (1815-1888) najveseliji francuski pisac XIX veka, kakvim ga kritika smatra, akademik, podigao je na najviši nivo umetnički ugled vodvilja, do tada nedovoljno cenjenog komičkog žanra, a sa stanovišta socijalne kritike nimalo bezazlene vrste. Njegovi najpoznatiji komadi su "Florentinski šešir", "Perišonov put", "Našla vreća zakrpu", "Kasica prasica"...

U predstavi igraju Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Milica Burazer, Branko Babović, Nemanja Janičić, Tamara Tomanović, Nikola Stanković, Rade Maričić, Jelena Orlović, Nikola Đorđević i Nebojša Đorđević. Scenografiju su postavili Ksenija Krnjajski i Goran Stojčetović, kostime Selena Orb, muziku Vladimir Petričević, a scenski pokret Isidora Stanišić i Čarni Đerić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)