NADEŽDI ZA 150. ROĐENDAN: Tri izložbe u čast jubileja, u rodnom Čačku, u našem Kulturnom centru u Parizu i galeriji "Rima" u Beogradu

M. Kralj

10. 10. 2023. u 20:42

JUBILEJ Nadežde Petrović (1873-1915), koja je umetničkim stvaralaštvom, društvenim i političkim angažmanom, kulturnim pregalaštvom i humanitarnim radom, ostavila dubok trag u našoj istoriji na razmeđi 19. i 20 veka, na njen , 150. rođendan, gotovo će istovremeno biti obeležen u Parizu, Čačku i Beogradu.

НАДЕЖДИ ЗА 150. РОЂЕНДАН: Три изложбе у част јубилеја, у родном Чачку, у нашем Културном центру у Паризу и галерији Рима у Београду

Foto Galerija Rima

U njenom rodnom gradu, 11. oktobra, biće otvorena izložba Narodnog muzeja "Modernost i nacija", u francuskoj prestonici, u Kulturno-informativnom centru Republike Srbije, postavka Muzeja savremene umetnosti, a u Pariskoj ulici u Beogradu, galerija "Rima", izložiće sliku "Žetva", sa Nadeždine druge samostalne izložbe, marta 1910, u okviru Proletnjeg salona u Umetničkom paviljonu Riharda Jakopiča u Ljubljani.

U Čačku će postavku, čiji su autori profesori Lidija Merenik i Igor Borozan, a koja je, posle velikog uspeha, početkom godine, u Beogradu gostovala u Galeriji "Božidar Jakac" u Kostanjevici na Krki i Muzeju savremene umetnosti RS u Banjaluci, otvoriti ministarka kulture Maja Gojković.

A u susret jubileju, u svečanoj sali palate Unesko, koji je Nadeždin jubilej uvrstio u svoj zvanični kalendar važnih kulturnih dešavanja ove godine, priređena je digitalna izložba o Nadeždinom životu i umetničkom radu, njenom značaju za razvoj savremene likovne umetnosti u Srbiji.

Slikarkin povratak u Pariz, posle 111 godina, u organizaciji čačanske umetničke galerije sa njenim imenom i Ministarstva kulture, bio je jedinstven i po tome što je pred 150 diplomatskih predstavnika u ovom međunarodnom telu, izvedena monodrama "Nenapisana pisma" Milkice Miletić, u tumačenju Vanje Milačić.

Jankovićev skulptorski projekat

Foto Galerija Rima

 

ŽIVOT i opus Nadežde Petrović su trajna inspiracija mnogobrojnim našim stvaraocima koji su joj svojim delima odavali poštovanje. Među njima je i vajar, profesor i akademik Nikola Koka Janković (1926-2017), čiji će se skulptorski portret velike umetnice naći kao eksponat u okviru izložbe u Galeriji "Rima".

- Grad Čačak se trudi da se na razne načine oduži ovoj neobičnoj, energičnoj ženi koja je pre više od stotinu godina krčila puteve emancipacije, prevazilaženja tradicionalizma i predrasuda - ističe Branko Ćalović, direktor galerije "Nadežda Petrović". - Pored umetničkog kao podjednako važno ističe se njeno patriotsko delo kao primer duboke odanosti svom rodu što je pokazala i svojim ličnim primerom. Otuda je monodrama bila jedan odličan način da se ambasadorima Uneska, delegatima i ostalim gostima približi delo i značaj ove velike umetnice!

Slika "Žetva", koju iz svoje privatke kolekcije, galerija "Rima" sutra od 19 časova iznosi u javnost, u čast jubileja, nastala 1908. godine. Pripada dragocenom segmentu Nadeždinog opusa koji čine slike najmanjih dimenzija, koje ne prelaze 30 centimetara, a rađene su na kartonima, na kojima je brzo i lako beležila svoje utiske i doživljaje pred prizorom.

Prvi put posle Minhena

SLIKA "Žetva" prvi put je reprodukovana u monografiji o Nadeždinom životu i delu iz 1978. godine, autorke dr Katarine Ambrozić, koja ju je potom, 1985, uključila u Nadeždinu veliku retrospektivnu izložbu u minhenskoj Novoj Pinakoteci priređenoj u organizaciji Narodnog muzeja. Nepune četiri decenije nakon Minhena slika će se prvi put predstaviti srpskoj javnosti na izložbi koju će Galerija "Rima" simbolično otvoriti na dan umetničkinog rođenja.

- Pred slikom "Žetva" oživljavaju sećanja Branka Popovića na Nadeždu koja "sa velikim slamnatim šeširom, u gruboj odeći od seljačkog platna" neprestano putuje i "provodi dane i godine u radu napolju" - objašnjava istoričarka umetnosti Nevena Martinović, kustos "Rime". - Na malim kartonima koje nosi sa sobom na svojim putovanjima, priroda i čovek - dva središnja motiva Nadeždinog slikarstva - postaju povodi za egzaltirane kolorističke i dinamičke ekspresije njenog strasnog temperamenta i dionizijski nadahnutog odnosa prema prirodi.

Izložba će biti otvorena do 26. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)