DIVNO ISKUSTVO SA SRPSKIM POZORIŠTEM: Sergej Jemeljanov, generalni direktor Aleksandrinskog teatra u Sankt Peterburgu

V.STRUGAR

01. 10. 2023. u 14:01

U BEOGRAD i Narodno pozorište slavni Aleksandrinski teatar ovih dana došao je sa Gogoljevom "Ženidbom" (režija Valerij Fokin) - jednom od svojih tehnički najzahtevnijih predstava, čija je scenografija prevezena u Srbiju u čak deset aviona!

ДИВНО ИСКУСТВО СА СРПСКИМ ПОЗОРИШТЕМ:  Сергеј Јемељанов, генерални директор Александринског театра у Санкт Петербургу

foto: I.Marinković

Sa ansamblom i rediteljem (inače umetničkim rukovodiocem Aleksandrinskog) došao je i generalni direktor Sergej Jemeljanov. Tridesetogodišnji Jemeljanov na ovoj funkciji je više od tri godine, a došao je s mesta ministra kulture Republike Komi, koja je u njegovom mandatu postala jedna od deset najboljih oblasti po tempu kulturnog razvoja u Rusiji. Dolaskom u Sankt Peterburg i na čelo Aleksandrinskog, pokrenuo je obnovu velikih turneja ovog teatra i na njegovoj mapi ubrzo se našlo i naše Narodno pozorište.

o Ministar kulture postali ste sa samo 23 godine, čime ste to zaslužili?

- Vlada me je postavila na ovu funkciju i ja sam prihvatio, jer kad vas pozovu, to se podrazumeva. Ne samo kod nas, u celom svetu nije lako organizovati ovako veliki teatar, ali sam odlučio da ću u tome uspeti i nisam sebi dao šansu da odustanem. Veoma je važno biti povezan sa kulturama drugih, posebno bratskih zemalja, zato smo odlučili da sa Narodnim pozorištem i gospodinom Goncićem potpišemo Sporazum o saradnji. Osim sa nekim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza i najbližim susedima, uspostavili smo kontakte i sa Kinom i Mađarskom, sa čijim Nacionalnim teatrom intenzivno već sarađujemo. Imamo mnogo planova sa turnejama i ne znamo kako ih uklopiti sa igranjem kod kuće. Publika u Sankt Peterburgu nas čeka i ne možemo putovati cele sezone. Na turnejama smo mesec, mesec i po u godini. Imamo i gostovanja u samoj Rusiji, Moskvi i drugim gradovima - objašnjava Sergej Jemeljanov.

o Ne samo da Vi, lično, niste "premijerno" u našoj zemlji, već vam je ovo, ni manje ni više, sedamnaesta poseta?

- Naravno da ne znam sve, ali znam mnogo o vašoj lepoj zemlji i narodu. Zato uvek kažem da ljudi treba što više da putuju, upoznaju se i jedni druge posećuju. Veliko mi je zadovoljstvo da dolazim ovde. Srbija mi liči na malu Rusiju po mešavini različitih kultura i prirodnih lepota na svom prostoru. Pre nekoliko dana bio sam i u Nišu, gde smo izveli solo predstavu "Želim da živim!" Sergeja Parišina. A samo dan ranije posetio sam Novi Sad koji sam, inače, već dobro poznavao. Ostao sam zatečen pred velikim razlikama između ova dva grada: u arhitekturi, mentalitetu i temperamentu. Srbija je, zaista, veoma raznolika zemlja.

foto: I. Marinković

o Kako je vaša publika primila nedavni nastup ansambla Narodnog pozorišta?

- Pre desetak dana "Rat i mir" gostovao je na sceni Aleksandrinskog. Pune sale, dve večeri zaredom, ukupno - dve hiljade ljudi. Kada se predstava završila svi su ustali i aplaudirali stojeći. To za nas nije uobičajeno. Sankt Peterburg je veliki grad sa stotinak različitih pozorišta. Znamo šta je dobro pozorište, pa je takva reakcija publike pokazatelj da je srpski teatar na visokom nivou. Mislim da je ovo sjajno iskustvo i mi ćemo iznaći mogućnosti da nastavimo saradnju i u narednom periodu.

o Jeste li imali prilike da odgledate neke druge predstave na našim scenama?

- Da, u Jugoslovenskom dramskom i Srpskom narodnom pozorištu. Bio sam i u Banjaluci, u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Imaju divne glumce i interesantne pozorišne produkcije, zato je naša želja da se povežemo i sa drugim velikim srpskim pozorištima. Za početak, pozvaćemo u Sankt Peterburg na međunarodni festival upravo teatar iz Banjaluke.

Nema sredine

o Koje su sličnosti i razlike između ruskog i srpskog naroda?

- Nesumnjivo, prva sličnost je u (slovenskoj) duši, toplini i osećaju za drugog čoveka. To je veoma tipično za oba naroda. Nije važno šta se oko vas događa - ako imate emociju prema čoveku preko puta vas, povezaćete se sa njim za ceo život. Kad nekog volite, volite ga. Kad ga ne volite, ne volite. Bez obzira na okolnosti. Nema sredine, ili jedno ili drugo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)