BOLIVUDSKI OSKAR FILMU SA BRANKOM PETRIĆ: Priznanje za ostvarenje snimano u Srbiji

M. N. M.

28. 09. 2023. u 16:16

INDIJSKI biografski film Rocketry: The Nambi effect, koji je sniman u Srbiji u produkciji beogradske Clockwork Films, pobednik je u kategoriji za najbolji film snimljen 2023, na 69. dodeli National Film Award priznanja - što je najveća filmska nagrada u ovoj zemlji - "indijski oskar", koji dodeljuje Nacionalna filmska akademija.

БОЛИВУДСКИ ОСКАР ФИЛМУ СА БРАНКОМ ПЕТРИЋ: Признање за остварење снимано у Србији

promo

Premijerno prikazan na jubilarnom 75. Kanskom filmskom festivalu prošle godine, film je sniman u Srbiji tokom juna 2019, uz podršku kabineta predsednika Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Grada Beograda i Pančeva. Snimanje se odvijalo na lokacijama koje predstavljaju monumentalna gradska zdanja i simbole Beograda, poput Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", Arhitektonskog fakulteta, Astronomske opservatorije na Zvezdari, Vojnotehničkog instituta, Muzeja vazduhoplovstva, Instituta za fiziku, ali i u O.Š. "Kralj Petar I" i na tamiškom keju u Pančevu.

U nesvakidašnjoj biografskoj priči, rediteljskom prvencu čuvenog glumca i producenta R. Madhavana, koji tumači i glavnu ulogu, jednu od rola tumači i naša Branka Petrić (na slici sa rediteljem Madhavanom na setu). Priča prati život Nambija Narajana, indijskog naučnika u svetu raketnog aeroinženjerstva, izumitelja čuvene Vikas rakete, oca Indijskog svemirskog programa 70-ih godina prošlog veka, čiji je doprinos uspostavljanju ISRO i aeroinženjeringu u doba hladnog rata nemerljiv ali koji uprkos svojim dostignućima biva nepravedno optužen za špijunažu.

- Veoma sam ponosan što je Clockwork Films postala pouzdan partner Bolivuda i sa sjajnom srpskom filmskom ekipom ponovo doprinela velikom uspehu jednog istorijski značajnog ostvarenja, čemu u prilog govori najveća filmska nagrada, kao i milionski auditorijum - rekao je producent Alek Conić, direktor ove kuće zahvaljujući čijim su produkcijama (rađenim za ogromno indijsko tržište) Srbiju videle stotine miliona gledalaca.

Reditelj, producent i glavni glumac Madhavan poručio je "Hvala ti, Srbijo!" i otkrio da ga je već tokom izviđanja lokacija opčinila magija zaostavštine naših svetski poznatih i priznatih naučnika, koji su baš na tim lokacijama radili i stvarali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)