ŠARLOT REMPLING NA SCENI NAJSTARIJEG SRPSKOG TEATRA: U Novom Sadu, na završnici jubilarnog 10. Šekspir festivala

J. S.

19. 09. 2023. u 15:04

POZNATA britanska glumica Šarlot Rempling gostovaće 12. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu sa predstavom „Šekspir/ Bah“ pozorišta “Centre International de Créations Théâtrales / Théâtre des Bouffes du Nord“ iz Pariza. Izvođenjem ove predstave biće zatvoreno ovogodišnje jubliarno izdanje 10. Šekspir festivala.

ШАРЛОТ РЕМПЛИНГ НА СЦЕНИ НАЈСТАРИЈЕГ СРПСКОГ ТЕАТРА: У Новом Саду, на завршници јубиларног  10. Шекспир фестивала

Foto: Quentin Balpe

Produkcija Šekspir/Bah predstavlja sonete Vilijama Šekspira i muzičke svite Johana Sebastijana Baha u izvođenju Šarlot Rempling i Sonje Vider Aterton (violončelo). Dve umetnice uspostavile su poetski dijalog između Šekspirovih soneta i Bahovih svita. Predstava je nastala produkciji čuvenog pozorišta Pitera Bruka Théâtre des Bouffes du Nord“ u Parizu, na čiijoj se sceni i izvodi.

Godine 2013. umetnice su već spojile svoje talente predstavom Danses nocturnes koja kombinuje poeziju i književnost kroz svite za violončelo Bendžamina Britena i tekstove pesnikinje Silvije Plat.Njihova druga saradnja zapravo je suset Šekspira sa univerzumom Baha.

Remplingova je u karijeri koja traje gotovo 50 godina nastupila u filmovima na engleskom, francuskom i italijanskom jeziku. Filmsku karijeru započela je 1965. i od tada je značajne uloge ostvarila u filmovima Džordži (1966), Sumrak bogova (1969), Noćni portir (1974), Zbogom, moja draga (1975), Sećanja na zvezdanu prašinu (1980), Presuda (1982), Anđeosko srce (1987), Vojvotkinja (2008) i Središte oluje (2011).

Nagrađena je Srebrnim medvedom i Nagradom evropske filmske akademije za najbolju glavnu glumicu u filmu “45 godina” ( 2015) reditelja Endrua Hejga.Za istu rolu prvi put je bila nominovana i za Oskara.Godine 2001. dodeljen joj je Orden Britanske imperije, a 2002. i francuski Orden Legije časti.

Pokrovitelji 10. Šekspir festivala su Pokrajinska vlada, Ministarstvo kulture, Grad Novi Sad,Opština Inđija, UNIQA. Prodaja ulaznica počinje u sredu 20. septembra po ceni od 1.500 dinara.Od 25. septembra cena ulaznice iznosiće 1.800 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije