NE OCENJUJE SE SVE KROZ ŠEROVE: Darko Bajić, umetnički direktor Festivala Liffe, koji 16. put počinje u Leskovcu

M.Kralj

14. 09. 2023. u 14:00

BOGATA je bila zemlja gde je postojao Kino klub, u kome su eksperimentisali i maštali prva dela Živojin Žika Pavlović i Dušan Makavejev, a postala je još bogatija kada su našu kinematografiju počastvovali svojim zrelim filovima.

НЕ ОЦЕЊУЈЕ СЕ СВЕ КРОЗ ШЕРОВЕ: Дарко Бајић, уметнички директор Фестивала Liffe, који 16. пут почиње у Лесковцу

Darko Bajić Foto arhiva Novosti

Onda su svetu pokazali svoju jedinstvenost, a mi smo postali multimilijarderi - u "talnetu, slobodi, kreativnosti"... Ovako slikovito, filmski reditelj i profesor Darko Bajić, umetnički direktor Internacionalnog festivala filmske režije u Leskovcu (LIFFE), koji večeras počinje 16. put, govori o velikanima čije ime čuva ova smotra. Naime, od samog početka Gran-pri festivala nosi Pavlovićevo ime, a ove godine uvedena je nova selekcija "Divlji film", čiji će laureati dobijati priznanje koje će se zvati po Makavejevu.

- Nažalost naša kultura izgubila je mnogo kada su obojica zbog filmova koji su smetali vlastima morali da promene sredinu: Makavejev je otišao u svet, gde su ga na svim kontinetima cenili i sa njim rado sarađivali, dok je Žika Pavlović nastavio da snima sjajna dela u Sloveniji, ali su obojica u svetu bila prepoznata kao vrhunski autori - priča Bajić i dodaje da će program "Divlji film", čiji su selektori Uroš Tomić i Marko Sopić, okupiti autore iz svih krajeva sveta koji se, kao i nekad Makavejev, bave temama usamljenosti i otuđenja, političke represije, društvenih stega seksualnih sloboda. - Odlučili smo se za ovu i ostale novine, jer želimo da osvežimo festival, da sprečimo da uđe u kolotečinu, učmalost... Leskovac narednih sedam dana zato neće spavati od svih programa koje ćemo ponuditi.

Tako će pod sloganom "Akcija!" biti prikazano više od 50 filmova u različitim kategorijama, uz radionice, tribine, koncerte, promocije knjiga... Objavljena je i prva monografija u ediciji LIFFE "Poznati reditelji", pod nazivom "Živojin Pavlović. Kino-poeta velikog crnila". A reditelj Miša Radivojević je ovogodišnji dobitnik nagrade za promociju jugoslovenskog kulturnog prostora u svetu.

Veštačka inteligencija

NA pitanje, da li će se festival filmske režije baviti i temom koja globalno trese svet filma, veštačkom inteligencijom, zbog koje je Holivud stupio u štrajk, sagovornik kaže:

- Dođite na svečano otvaranje, koje će kao temu imati veštačku inteligenciju i videćete način na koji mi tretiramo tu temu.

Festival čini i selekcija studentskih ostvarenja, koja se takmiče za tri nagrade sa imenom Radomira Baje Šaranovića, čuvenog profesora filmske režije na FDU. U glavnom takmičarskom programu je osam filmova iz regiona po izboru hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića. O njima će odlučivati žiri u kome su reditelji Damjan Kozole i Nenad Pavlović, i glumac Ljubomir Bandović. Prema Bajićevom mišljenju reč je o selekciji koju čine izrazito provokativni i zanimljivi filmovi.

U trci - region

GLAVNI takmičarski program čine filmovi iz regiona. I to "Sigurno mesto", Juraja Lerotića, "Jeste li videli ovu ženu" Dušana Zorića i Matije Gluščevića, "Praznik rada", Pjera Žalice, "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović. Za Gran-pri konkurišu "Indigo Kristal" Luke Mihailovića, "Tragovi" Dubravke Turić, "Jahači" Dominika Mencea i "Kajmak" Milča Mančevskog)".

Velika novina je uvođenje nagrade za najbolju režiju mini- serije (do osam epizoda), odnosno za najbolju režiju pojedinačne epizode dramske serije, na šta su se, prema Bajićevim rečima, odlučili usled hiperprodukcije koja je dovela do pada kvaliteta TV serija.

- Ne može se sve ocenjivati kroz rejtinge, šerove i gledanost, to ne može biti kriterijum za nove produkciju. Jer, ako bude tako, uskoro će o tome odlučivati neka veštačka inteligencija - objašnjava reditelj koji je potpisao "Sivi dom", jednu od najuspešnijih TV serija u Jugoslaviji. - To povlađivanje najširem auditorijumu, ali pre svega birokratiji, zove se kič i šund. I nekada je bio oporezovan, a ta sredstva su bila korišćena za razvoj kulture.

Foto promo

 

Planirano je da se na samom festivalu otvori i diskusija o rediteljskom doprinosu kvalitetu televizijskih serija, ali i položaju reditelja u aktuelnoj produkciji, u kojoj filmske i televizijske kuće, i državne i privatne, bilo koja da im je politička opcija i provinijencija, postavljaju veoma nepovoljna pravila igre. A na pitanje koliko je režija kao zanat i umetnost, u tim uslovima ugrožena, sagovornik odgovara:

U duhu Makavejeva

SELEKCIJU "Divlji film" činiće osam internacionalnih ostvarenja u izboru Tomića i Sopića, od kojih će sedam premijeru imati u Leskovcu. Ideja selektora je bila da prvi žiri, koji će o tim delima odlučivati čine saradnici Makavejeva. Sa velikom radošću tom zadatku su se odazvali slavna glumica Greta Skaki (neće doći u Leskovac, a već su joj poslati filmovi koje bi trebalo da oceni), Ian Dedet, montažer i Rob Mos, reditelj.

- Skulpturu za nagradu Dušan Makavejev uradiće besplatno i od srca Mrđan Bajić, kao poklon ideji što postoji takvo priznanje i festival koji neguje duh Makavejeva - otkriva Darko Bajić.

- Egzistencija reditelja ugrožena je nekorektnim ugovorima koji su prinuđeni da potpišu. A ugroženi smo i time što se u predlogu Zakona o autorskim pravima, neadekvatno tretira naša profesija. A da apsurd bude veći, u komisiju za donošenje tog zakona nije bio pozvan nijedan filmski radnik, niti autor. Na naše predloge za izmene zakona, ta ista komisija nije čak našla za shodno da nam odgovori. Dakle stiče se utisak da su "ljubitelji" filmova odlučivali o važnim pitanjima u kinematografiji. Na naš položaj loše utiče i to što nijedan reditelj, bio dokazani vetaran, zreo ili mladi autor, zbog načina na koji se ovde finansira snimanje filmova, ne može da ostvari kontinuitet u radu. Ako ste snimili dobar film, to vam ne garantuje da ćete dobiti novac za sledeći. I to je neka vrsta cenzure - zaključuje Bajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)