U SUSRET 56. DODELI NAGRADE "PJER", U ORGANIZACIJI "NOVOSTI": Čeka se novi Oskar za srpsku karikaturu

M. Kralj

13. 09. 2023. u 17:25

ZA karikaturistu, novinara, esejistu, pisca, jednog od osnivača "Ošišanog ježa", Petra Križanića (1890-1962), koji je u istoriju ušao pod pseudonimom Pjer, karikatura je bila "sredstvo političke i društvene borbe".

У СУСРЕТ 56. ДОДЕЛИ НАГРАДЕ ПЈЕР, У ОРГАНИЗАЦИЈИ НОВОСТИ: Чека се нови Оскар за српску карикатуру

Foto Večernje novosti, P. Milošević

Upravo imajući na umu takvu vrstu angažovanosti ovog vida izražavanja stavova o svetu u kome živimo, u čast Križaniću, legendarni glavni urednik "Večernjih novosti" Slobodan Glumac i karikaturista Dragan Savić, ustanovili su 1967. godine nagradu - "Pjer".

Foto Večernje novosti

Prvi pobednik Rogeljova "Osmerac"

Naš list će priznanje za najbolju novinsku karikaturu dodeliti 56. put, a konkurs koji je najmasovniji i najstariji na Balkanu, raspisan je 5. septembra i biće otvoren do 5. oktobra. Prema propozicijama, o nagradama će, na zasedanju žirija u redakciji "Novosti" odlučivati specijalni žiri. Potom će najuspešniji radovi, među kojima i oni ovenčani Zlatnim, Srebrnim i Bronzanim Pjerom, nagradom za portret "Ranko Guzina", kao i priznanjem za najbolji rad mladog karikaturiste, biti izloženi u nekoj od prestižnih beogradskih galerija, tradicionalno, krajem godine.

Foto Večernje novosti

Karikatura Nedeljka Ubovića

Prvog "Pjera", 1967, dobio je, slovenački autor Albin Rogelj za "Osmerac na jugoslovenski način". Na spisku potonjih laureata našla su se vrhunska imena jugoslovenske i srpske karikature. Zlatnu istoriju ove nagrade ispisali su Dragan Savić, Ivo Kušanić, Sunčica Božinovska, Zoran Jovanović, Ranko Guzina, Jugoslav Vlahović, Špiro Radulović, Nedeljko Ubović, Aleksandar Blatnik, Dušan Ludvig, Dušan Petričić, Predrag Koraksić, Muhamed Đerlek, Dragan Rumenčić, Jovan Prokopljević, Luka Lagator, Gane Milanović, Milanko Kaličanin, Jovo Škomac, Goran Divac, Zoran Petrović i mnoga druga zlatna pera.

A ovaj svojevrsni domaći pandan Oskaru u oblasti karikature, Tošo Borković, karikaturista "Novosti", osvojio je čak pet puta!

Радове елитних карикатуриста, током претходних 55 година вредновала су најзначајнија имена наше уметности, културе, друштвеног живота. Тако су у "Пјеровом" жирију били Бранко Ћопић, Душан Вукотић, Владимир Булатовић Виб, Душан Матић, Данило Киш, Игор Мандић, Оља Ивањицки, Миљенко Смоје, професор Радомир Лукић, Мика Антић, Војо Станић, Љубивоје Ршумовић, Јован Ћирилов, Душко Трифуновић... А Зуко Џумхур је и жирирао и освајао награде. О најбољим карикатурама одлучивали су и Гордан Михић, Предраг Матвејевић, Боро Драшковић, Александар Поповић, Слободан Машић, Милован Витезовић, Душан Ковачевић, Богдан Кршић, Петар Краљ, Цаја Радојчић, Емир Кустурица, Синиша Ковачевић, Љубомир Симовић, Драгослав Михаиловић.

Foto Večernje novosti

Rad Dragoslava Janoševića


Negovanje karikature, u kome "Novosti" istrajavaju i ovim konkursom, važno je i zbog same njene biti, o kojoj je, povodom jednog od "Pjerovih" konkursa, zapazio naš novelovac Ivo Andrić:

- Nije laka stvar ni mali napor ni neznatna žrtva gledati celog veka ljude i svet oko sebe očima karikaturiste. Moći tako videti i umeti tako prikazati društvo i čoveka u njemu, a ne podleći profesionalnoj deformaciji, ne pasti u pesimizam i negaciju, ne otuđiti se od sveta i ljudi, to pokazuje veliku latentnu snagu i ravnotežu duha, urođenu blagorodnost i čistotu.

Ikonostas u Grgetegu

ROĐEN u Glini 1890. Križanić je pseudonim Pjer, koristio još od prvih objavljenih radova protiv austrougarske politike, 1908, u zagrebačkom satiričnom časopisu "Koprive". Iz političkih razloga 1911. prekinuo je saradnju sa časopisom i kratko boravio kod rođaka u Srbiji. Manje je poznato da je tom prilikom sa Urošem Predićem, oslikao ikonostas u manastiru Grgeteg. Posle Prvog svetskog rata, preseljava se definitivno iz Zagreba u Beograd, gde čitav radni vek provodi u "Politici". Autor koji je svojim delom zadužio jugoslovensku i srpsku karikaturu umro je 1962.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)