"NADEŽDA PETROVIĆ" U PRAGU: Višestruko nagrađivanu monodramu glumica Biljana Đurović izvešće na poziv Udruženja „Rodoljub“

V.Strugar

12. 09. 2023. u 15:43

U organizaciji Udruženja češko-srpskog prijateljstva „ Rodoljub“, u četvrtak 14.septembra, u Pragu gostuje glumica Biljana Đurović sa monodramom „Nadežda Petrović“, koja je rađena u produkciji Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ У ПРАГУ: Вишеструко награђивану монодраму глумица Биљана Ђуровић извешће на позив Удружења „Родољуб“

foto Promo

Radnja predstave odvija se poslednjeg dana slikarkinog života u sobi Valjevske bolnice,3.aprila 1915. Uprkos potpunoj iznemoglosti od epidemije, ona preispituje (ne)moć umetnosti u ratu, razmišljajući „ o čudu života i smrti“ bezuspešno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima.

U svojim sećanjima oživljava slike Stare Srbije i Makedonije iz 1903, borbe protiv aneksije Bosne i Hercegovine 1908, valjevske Srbije 1915. obolele od pegavog tifusa. I to je njen lamentnad svim srpskim sinovima koji su svoje živote položili na braniku otadžbinePredstavu je režirao Božidar Đurović, kostim i scenografiju uradila je Marina Vukasović Medenica, a autor muzike je Svetislav Božić.

Monodrama „Nadežda Petrović“ donela je Biljani Đurović priznanja na mnogim međunarodnim festivalima – u Moskvi, Vraci (Bugarska), Korči (Albanija), Strumici i Prespi (Makedonija). Inače, gostovanje u Pragu realizuje se na poziv Udruženja čiji je predsednik reditelj Sanjin Mirić,koji je pre dve godine snimio film „Sedam hiljada duša“ – o stradanju srpskih vojnika i civila u austrougarskim logorima (Jindrihovice i Broumov) i za ovaj dokumentarno – igrani film dobio brojna međunarodna priznanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije