RETROSPEKTIVA SNEŽANE VASILIJANE TRSTENJAK, VETERANA SRPSKE ANIMACIJE: Iza svega je uvek - umetnik

M.A.K.

11. 09. 2023. u 17:41

U OKVIRU multimedijalnog projekata "Veterani srpske animacije", programa koji predstavlja prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje, proučavanje, vrednovanje, zaštitu i očuvanje arhivske građe- animiranih filmova naših velikana i prezentovanje njihovih radova, u Maloj galeriji ULUPUDUS, od utorka 12. septembra, biće priređena eetrospektivna izložba Snežane Vasilijane Trstenjak.

РЕТРОСПЕКТИВА СНЕЖАНЕ ВАСИЛИЈАНЕ ТРСТЕЊАК, ВЕТЕРАНА СРПСКЕ АНИМАЦИЈЕ: Иза свега је увек - уметник

Foto promo

- Retrospektivna izložba je postavljena sa ciljem da podstakne, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti stvaralaštva animiranog dela, naglašavajući aspekt razvoja alata, programa i veštačke inteligencije- ističe profesor Ranko Orlić. - Poslednjih godina, njene umetničke aktivnosti su usmerene na približavanje umetnika bogatog iskustva, sa ovih prostora sa težnjom mladih naraštaja da što brže i pomoću novih tehnologija urade animirani projekat. Cilj njenih napora je da jedinstvom ove dve snage, iskustva i novih tehnologija, dođemo do što boljeg rezultata kako bi bili što bolje pozicionirani na svetskom planu jer definitivno, veliki projekti, na kojima se može sazreti kao animator ili učesnik u bilo kom drugom segmentu animiranog dela su međunarodnog karaktera.

Izložba koja nosi ime "Iluzijom od folije do lejera", iznosi pregled tehnika koje je Snežana Vasilijana Trstenjak koristila tokom protekloih 40 godina rada, ali i zaključke vezane za produkciju animiranog dela, do kojih je došla kroz ankete, tribine, radionice i intervjue, kao i u radu sa mladima u toku 15 godina pedagoškog rada.

- Ono što kao autor i umetnik osećam, bolje reći predosećam, je da treba podržati ljudsku potrebu za izražavaljem, potrebu za istraživanjem i stvaranjem, koja u ovoj, novoprisutnoj brzini polako bledi - kaže umetnica. - Sa jedne strane je produkcija, sa svojim zakonitostima, sa druge strane je čovek, umetnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)