KONFERENCIJA O SLOVAČKOJ NAIVNOJ UMETNOSTI, UZ IZLOŽBU SLIKA: Jubileji autora iz Kovačice

M.A.K.

05. 09. 2023. u 17:58

POVODOM drugog Festivala slovačke naivne umetnosti u Srbiji,u beogradskom Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka održana je stručna konferencija, koju će do 13. septembra pratiti i izložba slika.

КОНФЕРЕНЦИЈА О СЛОВАЧКОЈ НАИВНОЈ УМЕТНОСТИ, УЗ ИЗЛОЖБУ СЛИКА: Јубилеји аутора из Ковачице

Foto promo

Otvarajući konferenciju Vladan Cerović, direktor, istakao je da Zavod želi da svojom podrškom istakne sve aspekte ove značajne kulturne baštine, dok je Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije Srbije za saradnju sa Uneskom, naveo aktivnosti komisije na planu očuvanja kulturnog nasleđa i predstavljanja multikulturnog društva  kao što je naše. Milašinović je posebno naglasio vezu naivnog slikarstva i očuvanja maternjeg jezika. Direktorka Foruma slovenskih kultura iz Ljubljane, Andreja Rihter, istakla je važnost saradnje slovenskih zemalja, posebno pri učestvovanju u međunarodnim projektima i u institucijama EU i Uneska.

Za osnivača Galerije i fondacije "Babka", Pavela Babku posebno je važno da istraživači i istoričari umetnosti uzmu u obzir naivnu umetnost u svojim naučnim, teorijskim i istraživačkim radovima, kako bi dobila mesto koje zaslužuje. Na koferenciji su učestvovali i Danijela Filipović, rukovodilac Centra za nematrijalno kulturno nasleđe Srbije, Juraj Hamar, šef katedre za estetiku Univerziteta Komenskog i Senka Vlahović, umetnička direktorka Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo. 
Na izložbi "Jubilarci slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji", prikazane su slike iz svakodnevnog života, običaji, priče o životu na selu... O ovim svojim delima govorili su slikari iz Kovačice koji slave svoje jubileje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)