"ŽIVOTINJSKO CARSTVO" MIĆE POPOVIĆA PONOVO PROBLEMATIČNO: Retrosketiva u SANU, bez čuvene slike koju nije ustupila kompanija Dragana Šolaka

M.A.K.

04. 09. 2023. u 17:37

NA izložbi "Mića Popović - slikarstvo permanentne pobune", koja će povodom veka od rođenja akademika, slikara, filmskog reditelja, pisca, biti otvorena utorka 5. septembra u Galeriji SANU, neće se naći neka njegova ikonička dela.

ЖИВОТИЊСКО ЦАРСТВО МИЋЕ ПОПОВИЋА ПОНОВО ПРОБЛЕМАТИЧНО: Ретроскетива у САНУ, без чувене слике коју није уступила компанија Драгана Шолака

Foto: Časopis Svet, prinskrin

Srpskoj javnosti uskratio ih je njihov sadašnji vlasnik, kompanija u vlasništvu Dragana Šolaka. Ovaj nedostak razumevanja za obeležavanje jubileja velikog umetnika, njegov sin, dramaturg i pisac Jovan Popović, za naš list, ocenjujekao svojevrsnu - cenzuru.

- Kada smo dogovarali izložbu, autorka dr Vesna Kruljac, i ja smo se složili da na njoj mora biti bar neka od četiri veoma značajne slike - kaže mlađi Popović. - To su "Prizor 83", sa alernativnim nazivom "Tajna večera bez spasitelja", delo koje se odnosi na slučaj Martinović, i zove se "Prvi maj 1985.", zatim "Životinjsko carstvo ili Ričard Titovog lika" i "Svečana slika". Jedna je u Grčkoj, Martinović je prilično komplikovan za izlaganje, a poslednje dve su u vlasništvu Šolakove kompanije, sa kojom smo pokušali da nađemo zajednički jezik, ali to je bilo nemoguće. Izmišljali su raznorazne razloge da slike ne izlože. Paradigmatično i simbolično što su upravo ove slike tr zbog kojih  nije otvorena izložba u Kulturnom centru Beograda 1974. Ona nije bila zabranjena, već je od Miće traženo da te slike povuče, što on nije uradio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)