"KUSTENDORF KLASIK" POČINJE NA MEĆAVNIKU: Deseti, jubilarni festival klasične muzike na Mokroj Gori

V.V.S.

01. 09. 2023. u 19:40

FESTIVAL klasične muzike "Kustendorf Klasik" održaće se 2. i 3. septembra u etnoselu Mećavnik na Mokroj Gori. Ove jubilerne, desete godine festival se vraća svom originalnom konceptu koji čini takmičarski i revijalni program kao i solistički koncerti renomiranih svetskih izvođača. Festival će svečano otvoriti njegov osnivač Emir Kusturica.

КУСТЕНДОРФ КЛАСИК ПОЧИЊЕ НА МЕЋАВНИКУ: Десети, јубиларни фестивал класичне музике на Мокрој Гори

foto Promo

Na otvaranju će nastupiti virtuoz na harmonici, Boban Bjelić i pevačka grupa Odseka za tradicionalnu narodnu muziku Muzičke škole "Mokranjac". Centralni deo večeri, rezervisan je za solistički koncert pijaniste Olega Akuratova koji uživa veliku popularnost u Rusiji i širom sveta. Ovaj umetnik podjednako maestralno svira klasičnu muziku i improvizuje u džezu. Odlikuje ga izvanredna tehnika, stil izvođenja i besprekoran ukus. Oleg je mnogo puta bio prototip glavnog junaka dokumentarnih i igranih filmova, kao što su dokumentarni film poznatog publiciste Majkla Bernštajna Ein Wunderkind i debitantsko rediteljsko ostvarenju Ljudmile Gurčenko "Šareni sumrak".

U nedelju, 3. septembra, koncert će održati naš mladi violončelista Petar Pejčić, u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića. Na programu će biti Čajkovski, rokoko varijacije i fantazija-uvertira "Romeo i Julija". Violončelista Petar Pejčić jedan je od najperspektivnijih umetnika svoje generacije. Kao dobitnik nagrade i najmlađi finalista Međunarodnog takmičenja "Kraljica Elizabeta" u Briselu, ostvario je istorijski uspeh na našim prostorima, a dobitnik je i brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima.

Na Mećavniku će se tokom dana smenjivati takmičarski i revijalni programi. U okviru revijalnog programa nastupiće učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičke škole "Mokranjac" iz Beograda, kao i ansambl Altro Senso, a biće održano i predavanje o kompozitoru Jovanu Ivanoviću "Dunavski valovi - delo izvan života, vremena i prostora", Mirjane Rastović, autorke i muzičke urednice Radio Televizije Vojvodina.

U takmičarskom delu festivala nastupiće 26 mladih muzičara iz Srbije i Rusije, studenti FMU iz Beograda, Niša, Moskve, Omska, Tjumenja, Orenburga, Hanti-Mansijska, a po prvi put, i studenti sa odseka Muzičke umetnosti, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

O dobitnicima nagrade festivala "Zlatna matrijoška", odlučiće međunarodni žiri: dirigent Mihail Golikov, umetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti, Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji i kompozitor i dirigent Aleksandar Sedlar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)