"VEKOVNICI" U TRI ZEMLJE: Postavka u čast petnaestogodišnjice trajanja uglednog strip-serijala u Pozorišnom muzeju u Zaječaru

Игор Митић
Igor Mitić

21. 08. 2023. u 14:37

IZLOŽBA posvećena petnaestogodišnjici trajanja strip-serijala "Vekovnici", koja je od preksinoć pred publikom u Pozorišnom muzeju u Zaječaru, istovremeno će imati postavke u tri različite zemlje - Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji.

ВЕКОВНИЦИ У ТРИ ЗЕМЉЕ: Поставка у част петнаестогодишњице трајања угледног стрип-серијала у Позоришном музеју у Зајечару

foto: privatna arhiva

Tvorac serijala, njegov scenarista i urednik Marko Stojanović, ističe da je to jedinstvena pojava u umetnosti na ovim prostorima.

foto: privatna arhiva

- Nikada o "Vekovnicima" nisam razmišljao na taj način, iako je na ovom serijalu radilo više od 200 crtača iz regiona, a i objavljen je širom Balkana. Ostao sam pomalo zatečen. Kada su mi u Rumuniji skrenuli pažnju da je u istom trenutku ista izložba postavljena u tri zemlje počinjem da, bar delimično, razumem zašto je ovaj serijal u Skoplju dobio epitet fenomena Balkana - kazao je Stojanović.

foto: privatna arhiva

Pored Zaječara, jubilej "Vekovnika" obeležen je tokom ovog meseca i na strip-festivalu u Bratuncu, kao i rumunskom gradu Brašovu.

Sećanje na stara izdanja

IZLOŽBA "15 godina Vekovnika" pred publiku donosi naslovne strane domaćih i stranih stripskih i književnih izdanja, kao i postere i plakate povezane sa ovim serijalom. Izložbu su mogli da vide i ljubitelji stripa u dva različita prostora u Beogradu, Nišu kao i u Raškoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!