NA POČETKU "MAGBET": Objavljena selekcija Četvrtog festivala "Tetar na raskršću" u Nišu

V.V.S.

17. 08. 2023. u 14:44

ČETVRTI Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću", održaće se u Narodnom pozorištu Niš od 4. do 10. septembra - saopštili su organizatori.

НА ПОЧЕТКУ МАГБЕТ: Објављена селекција Четвртог фестивала Тетар на раскршћу у Нишу

foto Promo

Selektor Festivala Spasoje Ž. Milovanović odabrao je šest predstava iz Srbije i zemalja okruženja za glavni, takmičarski program. Publika će moći da vidi Šekspirovog "Magbeta" (režija Jagoš Marković)u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, Molijerovog "Škrtca" ( Dora Ružđak Podolski) Satiričkog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, "Noćnu frajlu" Ace Popovića (režija Branislav Mićunović) Narodnog pozorišta Niš, Andrićevu "Gospođicu" (režija i adaptacija Đurđa Tešić), Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, Nušićevog "Pokojnika" (Egon Savin) u izvođenju Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat i "Lepu Vidu" Staše Prah (režija Marjan Nećak) - koprodukcija Gledališče Koper ( Teatro Kapodistrija), Slovenija i Slovensko stalno gledališče Trst, Italija.

Na zatvaranju Festivala 10. septembra, prvi put u Nišu biće izveden Bokačev "Dekameron" (režija Dejan Projkovski), koprodukcija Gradskog pozorišta Podgorica, Kulturnog centra Bar - Festival Barski ljetopis i Narodno pozorište Niš, koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

Tom prilikom će biti i svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Pored šest takmičarskih predstava i predstave u čast nagrađenih, biće organizovan i bogat prateći program: razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?