SRBIN IM LOŠ I KAD SPASAVA AMERIKANCE: Histerija u Sarajevu zbog predstavljanja filma Radoša Bajića "Heroji Halijarda"

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 08. 2023. u 18:09

PROMOCIJA filma Radoša Bajića "Heroji Halijarda" na Sarajevo Film festivalu, koji je priča o operaciji spasavanja više od 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, i u čijem spasavanju su pored američke avijacije učestvovali i pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, dočekana je na nož od multietničkog Sarajeva jer se u filmu pojavljuju eto - četnici. Po već ustaljenoj matrici iz Sarajeva su krenule otrovne strele prema Srbima, uz već tradicionalno spominjanje proteklog rata u BiH i isticanja da su Srbi ratni zločinci.

СРБИН ИМ ЛОШ И КАД СПАСАВА АМЕРИКАНЦЕ: Хистерија у Сарајеву због представљања филма Радоша Бајића Хероји Халијарда

HEROJI HALIJARDA

Preko prvog megafona Sarajeva, gradonačelnice Benjamine Karić, koja je inače poznata po reagovanjima čim se spomenu Srbi ili srpstvo u Sarajevu, prikazivanje "Heroja Halijarda" na Festivalu je okarakterisano kao nedopustivo.

- Draža Mihailović je presuđeni ratni zločinac u Drugom svetskom ratu kao i Ratko Mladić i Radovan Karadžić tokom agresije 1992-1995. godine. Pokušaji rehabilitacije Draže Mihailovića i četničkog pokreta u Sarajevu su nedopustivi, poručila je Karićeva.

Dalje navodi da danas, dok je revizionizam u punom zamahu u i oko BiH, pokleknu mu čak i mnogi među nama.

- Ispred Grada Sarajeva tražim konkretnu odgovornost, ukoliko žele nastavak saradnje sa ovom gradskom administracijom. Konkretna odgovornost podrazumeva ostavku osobe zadužene za ovaj deo programa i selekciju filmova u ovom programu. Grad podržava Festival kao veliku kulturnu manifestaciju, ali ovakvi udari nanose nemerljivu štetu Festivalu i Gradu Sarajevu - saopštila je Karićeva.

HEROJI HALIJARDA

Gradonačelnica ističe da je važno da organizatori Festivala preuzmu odgovornost za ovakve pokušaje revizionizma i narušavanja dostojanstva Grada koji jeste uvek bio otvoren za druge, ali dobronamerne.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je saopštilo da je u okviru biznis platforme Sarajevo Film festivala, koju između ostalih kofinansira "Kreativna Evropa", program Evropske Unije, "promovisan četnički nacionalističko-šovinistički pokret kroz film 'Heroji Halijarda'".

Ističu da je to protivno evropskim, civilizacijskim i zdravorazumskim vrednostima, a sigurno i onim na kojima je ovaj festival stvoren i održavan. Naveli su i da je Sarajevo za umetnost i ljude otvoren grad.

- Za biznis razgovore o filmovima koji promovišu četničke pokrete i četničke vođe, nismo otvoreni - istakli su.

Pritisnuti od strane sarajevskih političara oglasili su se povodom promocije filma "Heroji Halijarda" i iz Sarajevo Film festivala saopštenjem u kojem se ograđuju od promocije pomenutog filma.

HEROJI HALIJARDA

- U okviru biznis prezentacije kompanije "Telekom Srbija" na poslovnom forumu Festivala, najavljen je između njihovih ostalih novih projekata, i film koji je još uvek u postprodukciji - "Heroji Halijarda". Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika. Sadržaj prezentacije je bio isključiva odgovornost "Telekoma Srbija". Do sada smo sa svim partnerima komunicirali sa odnosom poslovnog poverenja materijala koji će prezentirati. Sadržaj ovog projekta nikada nije spomenut. Jasno je da je ovim podmenutim revizionističkim sadržajem poslovno poverenje narušeno - poručili su organizatori Festivala.

Očigledno Sarajevo živi još uvek u ratu pa im smeta i film i umetnost gde se prikazuju Srbi ili članovi četničkog pokreta, poruka je iz Srpske na histeriju iz Sarajeva zbog Bajićevog filma.

RADOŠ BAJIĆ O NAPADIMA NA NjEGOV FILM

Gruba manipulacija

KAKO je moguće napadati i etiketirati filmsko delo koje zapravo još niko nije video, pitaju se ovih dana mnogi, pa i autor tog na neviđeno napadnutog ostvarenja, reditelj i glumac Radoš Bajić, koji, za "Novosti", objašnjava:

- Reč je ostvarenju koje govori o jednom od najvećih podviga u eri ratovanja na ovim prostorima. To je film koji je inspirisan najvećem operacijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Taj podvig je izveo srpski narod, koji je bio organizovan od Jugoslovenske vojske u otadžbini, dakle, regularne vojske, koju su tada SAD i saveznici podržavali.

Bajić podseća da svake godine srpska vlada i američka ambasada veoma svečano obeležavaju ovaj događaj, i dodaje:

- Film "Heroji Halijarda" niti učestvuje na Festivalu, bez obzira na to što je od Festivala bio pozvan, dakle, niti je prikazan u zvaničnom programu, niti u bilo kom pratećem. Prikazan je samo trejler od dva i po minuta na promociji "Telekoma" koji je, uz Contrast Studios, producent filma. Problem je nastao zbog usijanih glava i grube političke manipulacije čiji je cilj da kompromituje jedno ozbiljno filmsko delo, kakav je "Halijard" i da po pravilu srpskom narodu osporava pravo na sopstvenu istoriju.
Cela ova priča nema veze ni sa filmom ni sa filmskom umetnošću, ističe Radoš Bajić, i kaže:

- Ovo je objektivna manipulacija filmskog stvaralaštva i umetnosti u dnevnopolitičke odnose. M. N. M.

Predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić istakao je da Sarajevo treba da svoje stavove o četnicima razjasni i usaglasi sa američkom ambasadom.

- Neka im oni, pošto Srbima ne veruju, objasne šta je operacija "Halijard" i zašto je Draža odlikovan u Americi gde ima spomenike. Sa Francuzima neka vide zašto je De Gol odlikovao generala Dražu. Slično sa Poljacima. Pa kad usaglase sa SAD i EU da se jave nama u Srbiji i Srpskoj. Dakle, nije sve do nas i ponekad srbofobija mora udariti u američki, francuski i još pokoji zid integracija kojima i Bošnjaci teže. Ja to kao partizansko dete ljubazno savetujem - istakao je Stevandić.

HEROJI HALIJARDA

Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Mihailović je zbog spasavanja 500 američkih pilota posthumno 1948. godine od tadašanjeg predsednika SAD Harija Trumana odlikovan američkom Legijom zasluga, pa zaista čudi "zaprepašćenost" federalnih medija zbog "propusta" organizatora Sarajevo Film festivala, koji je promovisao film "Heroji Halijarda", reditelja Radoša Bajića, izjavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Reakcija "Telekoma Srbija" povodom saopštenja Sarajevo Film Festivala: Bili su upoznati sa projektom

Kompanija "Telekom Srbija" učestvovala je na Sarajevo Film festivalu tri godine zaredom. Naše prisustvo podrazumevalo je kako učestvovanje u nominacijama, tako i panel---prezentovanje različitih projekata koje je "Telekom Srbija" predstavljao samostalno ili u saradnji sa svojim partnerima. Iznenađeni smo reakcijom organizatora Festivala, jer smo po ustaljenoj proceduri, kao i svake godine do sada sve projekte i učesnike na panelima, sa propratnim trejlerima, prijavljivali na vreme. Ovu činjenicu možemo potkrepiti zvaničnom pisanom komunikacijom između predstavnika nadležnih organizacionih celina u okviru "Telekoma Srbija" i organizatora Festivala. Takođe, činjenica koja ide u prilog tome da su organizatori festivala bili upoznati sa filmom "Heroji Halijarda" je i informacija da su samoinicijativno, ponovo u pisanoj komunikaciji, još 8. juna, poslali upit izvršnim producentima iz Contrast Studios sa interesovanjem kako napreduje razvoj filma i da bi ga rado pogledali i uzeli u razmatranje za Festival.

HEROJI HALIJARDA

Film "Heroji Halijarda", koji se realizuje u saradnji sa produkcijom Contrast Studios, obrađuje istorijsku činjenicu spasavanja američkih avijatičara od strane srpskog naroda za vreme Drugog svetskog rata, tako da nema prostora za ukazivanje na ideološki propust. Štaviše, vlada i vojno vazduhoplovstvo SAD zvanično navode da Operation Halyard "još uvek predstavlja najveću spasilačku operaciju američkih avijatičara u istoriji".

"Operation Halyard je bila misija Office of Strategic Services (preteča CIA) spasavanja više od 500 avijatičara SAD koji su bili raštrkani po planinskim regionima Srbije nakon što su ih nemački bombarderi oborili u Drugom svetskom ratu." Zvaničnici Vlade SAD redovno obeležavaju i iskazuju svoje "poštovanje za lokalne Srbe, za njihove izuzetne žrtve i heroizam" tokom ove misije. "Njujork tajms" naziva Operation Halyard, "odvažnom misijom spasavanja preko 500 savezničkih vazduhoplovaca tokom Dugog svetskog rata, u Jugoslaviji koju su okupirali nacisti".

Svaki pokušaj spekulacija i politizacije jednog filma koji se bavi zvanično nespornim istorijskim činjenicama je zlonameran i bez osnova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)