PROMOCIJA filma Radoša Bajića "Heroji Halijarda" na Sarajevo Film festivalu, koji je priča o operaciji spasavanja više od 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, i u čijem spasavanju su pored američke avijacije učestvovali i pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, dočekana je na nož od multietničkog Sarajeva jer se u filmu pojavljuju eto - četnici. Po već ustaljenoj matrici iz Sarajeva su krenule otrovne strele prema Srbima, uz već tradicionalno spominjanje proteklog rata u BiH i isticanja da su Srbi ratni zločinci.

Komentari (15)

Mile

17.08.2023. 20:11

Не само да је Дража добио највеће америчко одликовање већ и од Француске,исто, највеће државно одликовање па Швајцарска Енглеска и редом.Дража никад злочинац није био код савезника једино код злокобног Броза.Броз даби себе заштитио од суда правде на брзину је осудио Дражу, а сакрио злочине Хрватске државе нан недужним Српским народом,у којем је и сам учествовао.

Jana

18.08.2023. 01:07

Zašto orden DM-u Ruzvelt, nije dodelio u ratu? Jer su ratni izveštaji, koje je Ruzvelt dobijao od svojih vojnih posmatrača sa terena, nedvosmisleno ukazivali na saradnju DM-a, sa Nemcima. 1.)Truman je dodelio to odlikovanje 1948 godine, dve godine posle Mihailovićevog procesa (1946 godine)! Ako je Truman smatrao da je Mihailović toliko zaslužan za savezničku stvar, onda je to trebao napraviti za vreme procesa i na taj nacin uticati na rezultat sudjenja. 2.) Truman je dodelio to odlikovanje u jeku ,,Trsćanske i Grčke krize, "da bi stimulisao demokratske elemente unutar Jugoslavije" (čitaj u prevodu, izazvao građanski rat, jer je imao unutar zarobljenickih logora u Italiji, i Austriji, dovoljno dobrovoljaca za borbu unutar Jugoslavije). Obzirom na Rezoluciju IB-a i izlazak FNRJ iz komunističkog bloka, odlikovanje je spremljeno u fijoku, jer se Jugoslavija odrekla Trsta, i prestala snabdevati komunističku stranu u grčkom građanskom ratu. Predaja ordena nije izvršena u organizaciji zvaničnog Vašingtona već grupe američkih ratnih veterana. __- Zamoljena da za Glas Amerike prokomentariše činjenicu da je Gordani Mihailović uručen orden koji je njenom ocu Dragoljubu Mihailoviću, vođi četničkog pokreta tokom Drugog svetskog rata, dodelio američki predsednik Hari Truman, Ketlin Stivens je rekla da predaja ordena nije izvršena u organizaciji zvaničnog Vašingtona već grupe američkih ratnih veterana. - Predsednik Truman je odlikovao Dražu Mihailovića u znak priznanja za spasavanje nekolicine američkih pilota tokom Drugog svetskog rata, odnosno za konkretan podvig, A NE ZA SVEUKUPNU RATNU DELATNOST - objasnila je pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Ketlin Stivens. Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt je za B92 potvrdio da su "veterani iz akcije u kojoj je spaseno pet stotina američkih života lobirali veoma snažno da se dodeli taj orden, što je predsednik Truman tada odobrio": - Mi smo odlučili da se to poglavlje zatvori time što će se dodeliti taj orden ćerki Draže Mihailovića. Sama činjenica da je toliko života Amerikanaca spaseno nadilazi bilo kakvu političku konotaciju. I u pitanju je spasavanje života američkih građana, zato je dodeljen orden. (R. D.)

STEFAN

18.08.2023. 01:10

ZAŠTO NEMAČKA PVO NIJE DEJSTVOVALA, NITI OMETALA ,,Halyard"? O dolasku pukovnika Mek Dauela i njegovom glavnom zadatku, dr Đura Đurović, sekretar Centralnog nacionalnog komiteta (Mihailovićeve organizacije), izjavio je pred istražnim organima 1952. godine sledeće: ,,Do sastanka između Mek Dauela i Nojbaherovog opunomoćenika Sterkera došlo 5. septembra 1944, u selu Pranjanima, u kući nekog Jeremića. Prisutna su bila 2— 3 američka oficira i Mihailović sa dr. Moljevićem. Razgovor je bio kratak, izgleda da je Sterker došao samo da izvini Nojbahera koji, navodno, tih dana nije bio u Beogradu. (*4) Cilj sastanka je bio, od strane Šterkera, da ukazujući na opasnost koja preti od Crvene armije, zaključi povoljne uslove sa Mek Daulom, kako bi se nemačke snage mogle izvući ka zapadu. Mek Daul je stajao na stanovištu, da Nemci treba da kapituliraju i da oružje predaju Draži. Međutim, razgovori između Mek Dauela i Mihailovića sa Nojbaherovim opunomoćenikom Šterkerom omogućili su neometanu evakuaciju savezničkih avijatičara (koji su se prinudno spustili na teritorije na kojima su se nalazile Mihailovićeve jedinice), sa aerodroma nedaleko od sela Pranjana, u Italiju. ___ (*4) Izjava dr Đure Đurovića pred istražnim organima 1945. godine (M—198). ZAŠTO NEMAČKA PVO NIJE DEJSTVOVALA, NITI OMETALA ,,Halyard"? Tokom evakuacije savezničkih vazduhoplovaca iz Srbije (,,Halyard”), vođeni su intezivni pregovori sa Nijemcima i kvislinškom Nedićevom vladom. General Mihailović se, 13. avgusta 1944, sastao sa predsednikom kvislinške vlade Nedićem u selu Ražani, te su sporazumno (16.avgusta 1944. ) ponudili Nijemcima saradnju u borbi protiv partizana. Documents from National ArchiveWashington(NAW) Armijska grupa F (Heeresgruppe F), T311 roll 190 f.948 16. 8. 1944: Srbija: SPORAZUMNO SA Nedićem, D[raža] M[ihailović] JE PONUDIO NEMAČKOM KOMANDOVANJU POTPUNO POTČINJAVANJE ČETNIČKIH JEDINICA. Pored postojanja problema davanja talaca, unutrašnjih srpskih suprotnosti i ponude za lični dogovor D[raže] M[ihailovića] sa specijalnim opunomoćenikom Ministarstva inostranih poslova, SADA POSTOJI samo ZAHTEV ZA ORUŽJE ZA ZAJEDNIČKU BORBU. Srpska vlada je jednovremeno zamolila prijem kod komandanta Jugoistoka i verovatno će tom prilikom biti iznesena i namera o njenoj ostavci.

Ljube

18.08.2023. 02:27

Ma sta ces u Sarajevu , koji festival i koje posete tom balijskom gnezdu ,grobnici srbskog stanovnistva ,pobijenog od jeretika kada su god mogli u zadnjih stopedeset godina .

kalabaster

18.08.2023. 08:40

doticna je mlada osoba za koju istorija pocinje 1992 godine. da je nemacki reditelj napravio film o nacistima to je nebi smetalo a znamo koliko su ubili neduzni narod jugoslavije. Cica Draza je osudjen od komunista a od amerikanaca dobio orden i niko i nikad nije rekao da je ratni zlocinac sem komunista. Znamo i da je tu postavljena kao marijoneta i da samo potpisuje dokumente a drugi razmisljaju umesto nje.

Čika Velja

18.08.2023. 10:11

Ma šta znaju današnje Sarajlije? Sišli da brda,oteli tuđu imovinu,a leptir mašnu bi da stave na leđa??? Novokomponovana bošnjačka gospoda!!!

Rade R

20.08.2023. 01:29

Ta "gospođa" Karić neka se malo preispita ko je ona i šta je!? Ko su Karići, Srbi ili Turci!? Pa ako ima obraza, neka sebi objasni neke stvari, ne meni ili bilo kome drugom, isključivo sebi! Biće joj mnogo lakše! A nije ona jedina koja treba da se preispita! Svi takozvani "Bošnjaci" treba da stave prst na čelo, zbog sebe! Biće im lakše da žive sa istinom nego sa laži! Shvatiće u čijem interesu je da oni budu "Bošnjaci"! Istina leči sve, pa i mržnju!

Prle

27.08.2023. 12:15

Pa ako je Bajic zeleo da prikaze solidarnost, pozrtvovanje, ljudskost i dobrotu srpskog seljaka onda mu je mnogo bolja prilika za film bilo spasavanje oko 2000 saveznickih pilota i vojnika sa partizanski kontrolisane teritorije gde je bilo 1944 godine 36 improvizovanih aerodroma. U partizanima su ionako oko 90% bili Srbi.