NOVE POZORIŠNE NADE I GLASOVI: Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog, o planovima i nastavku sezone

V.STRUGAR

16. 08. 2023. u 17:41

NA otvorenoj sceni Beogradskog dramskog nema letnje pauze: četiri premijere mladih umetnika, u okviru projektu "Novi glasovi", ispunili su avgustovski repertoar predstavaljjući još nepoznate pisce, reditelje, glumce i dajući im priliku da svoj talenat i umeće pokažu pozorišnoj publici.

НОВЕ ПОЗОРИШНЕ НАДЕ И ГЛАСОВИ: Југ Радивојевић, директор Београдског драмског, о плановима и наставку сезоне

foto: P.Milošević

Prvi na programu bio je komad "U se, na se i poda se" Gorana Starčevića (u režiji Stefana Gajića) 5. avgusta, nedelju dana kasnije usledila je premijera "Tiho, tiše" Milice Radojčić (u rediteljskom čitanju Ane Janković), za 19. avgust najavljen je "Prozor" Katarine Nikolić (postavka na scenu Nikole Bundala), a četvrti i poslednji komad rezervisan je za 26. avgust - "Ibzenove Aveti" Mine Milošević, u režiji Ivana Baletića.

- Projekat "Novi glasovi" nastao je kao potreba Beogradskog dramskog za pružanjem kontinuirane prilike najmlađim i najperspektivnijim mlađim umetnicima. Pod uredničkom palicom Ane Tomović, koja je član Umetničkog veća BDP-a, uz nesebičnu podršku Biljane Srbljanović kao profesora na katedri za dramaturgiju FDU, napravljen je izbor tekstova mladih pisaca - objašnjava Jug Radivojević, direktor teatra na Crvenom krstu. - Zatim su selektovani reditelji, a potom su autori izabrali svoje timove saradnika i glumaca.

Kako objašnjava naš sagovornik, ova ideja okupila je više od 50 mladih umetnika, koji su tako dobili veliku šansu za svoje prve profesionalne korake:

- Za neke od njih bila je to mogućnost i da u okviru fakultetskog programa realizuju svoje diplomske ili master radove. Inače, "Novi glasovi" postaće tradicionalna manifestacija kojom će BDP u avgustu pružati priliku juniorima da prikažu talente, pa i daju novu energiju kroz svoj autentičan pogled i neke nove pozorišne poetike. Naš plan je da posle ovog avgustovskog bloka (u kojom će se svaka od četiri predstave odigrati po tri puta), one nastave život kroz reprizna izvođenja u decembru na Maloj sceni "Predrag Pepi Laković", a da na jesen napravimo seriju gostovanja na pozorišnim scenama u Srbiji i na taj način dodatno promovišemo projekat "Novih glasova".

foto BDP D.Udovičić

Letnja scena BDP

Izgradnjom otvorene scene Beogradsko dramsko je, ističe Radivojević, dobilo posebnu priliku da u letnjim mesecima, već treću godinu za redom, igraju redovni repertoar, ali i neguju neke nove koncepte. Tako će u septembru, osim svog repertoara, biti u prilici da publici prikažu i muzičke i baletske programe,a od jula sledeće godine i letnji bioskop BDP koncipiran kao tematski festival mladih autora, neka vrsta filmskih "Novih glasova", koji će uređivati Nikola Ljuca.

Ovaj teatar, osim julske pauze, zapravo nije ni prestajao sa radom, tako da novi naslovi počinju da se nižu već u septembru:

RUTA za kraj godine

KRAJ godine obeležiće i naša već tradicionalna, peta po redu RUTA, Regionalna unija teatara na sceni BDP, kada će svoje najnovije produkcije prikazati šest teatara regiona udruženih i umreženih kroz već poznatu regionalnu manifestaciju.

- Tog meseca ćemo gledati dve premijere - poznata evropska rediteljka Alia Luke predstaviće nam novo čitanje Orvelove "1984", dok će Sebastijan Horvat, vodeći reditelj regiona, premijerno odigrati roman Elene Ferante "Lažljivi život odraslih" - kaže Jug Radivojević. - U decembru stižu još dva nova naslova: koprodukcija sa Mestnim gledališčem iz Ljubljane i autorski projekat izuzetnog umetnika Žige Divjaka "Budućnost", dok ćemo krajem godine odigrati Hašekovog "Švejka" u režiji Veljka Mićunovića. Inače, tekuća godina bila je posvećena adaptacijama poznatih romana. Krajem oktobra BDP će predstavom "Cement Beograd" Sebastijana Horvata (2021. pobednik Bitefa)učestvovati na jednom od najznačajnijih evropskih festivala u Berlinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu