MLADEN ĐORĐEVIĆ PRED SVETSKU PREMIJERU FILMA NA FESTIVALU U TORONTU: Kuda ide radnička klasa

Marina Mirković

09. 08. 2023. u 15:01

DUGO, sa nestrpljenjem i uzbuđenjem iščekivani novi, peti (ili "četvrti i po") film Mladena Đorđevića, ostvarenje intrigantnog naslova "Radnička klasa ide u pakao", svetsku premijeru će doživeti u septembru, kao deo zvaničnog programa ovogodišnjeg Internacionalnog filmskog festivala u Torontu.

МЛАДЕН ЂОРЂЕВИЋ ПРЕД СВЕТСКУ ПРЕМИЈЕРУ  ФИЛМА НА ФЕСТИВАЛУ У ТОРОНТУ:  Куда иде радничка класа

Sense Production/ Banda

Toronto je pripadnik tzv "velike petorke" (big five) festivala (uz Kan, Berlin, Veneciju i Sandens), a kultna "Midnight madness" selekcija znana po provokativnim filmovima koji ispituju granice - pokazala se "kao stvorena" za povratničko ostvarenje Đorđevića.

- Čuvena "Midnight madness" selekcija nastala je 1988. i razni festivali su kasnije kopirali njen koncept; ona je zapravo i majka selekcije koju sam uređivao kao selektor Festa, a zvala se "Granice" - otkriva Đorđević, sa čijim filmom kinematografija Srbije debituje u ovoj selekciji.

- Ne znam mnogo o ostalim filmovima, osim da je jedan od njih režirao Harmoni Korin, reditelj mog omiljenog filma Gammo - dodaje reditelj, i navodi da je "Radnička klasa" ujedno i prvi film sa Balkana u istoriji ovog programa, a ako ne računamo film "Hardcore Henry" koji je koprodukcija USA/Rusija onda se može reći da je ovo prvi film koji je selektovan iz Istočne Evrope.

Đorđević kaže da je selektor "Ponoćnog ludila" Piter Kuplovski prilično precizno i tačno označio njegov novi film kao "savremenu satiričnu provokaciju":

- Radi se o sociopolitičkom hororu. Tema je poznata kada je reč o kinematografiji ovog dela Evrope - propadanje usled tranzicije. Ali ja, pošto nisam ljubitelj filmova iz Istočne Evrope, nisam hteo da naprvim još jedan dosadan film na tu temu, pa sam sociopolitički momenat ukrstio sa trilerom, hororom, komedijom, uz primesu kempa.

Reditelj je, kao i na svim svojim prethodnim filmovima (Made in Serbia, "Život i smrt porno bande", "Sumrak u bečkom haustoru", omnibus "Jednaki" (priča "Saša"), i scenarista svog novog ostvarenja. I, baš kao i u svim svojim dosadašnjim filmovima - ponovo je fokus, i reflektore, usmerio ka margini, dajući glas potlačenima, slučajno ili namerno, svojom ili tuđom voljom skrajnutima.

- Margina me privlači - kaže, za "Novosti", Đorđević. - Mislim da je ovde kvalitet gurnut na marginu. Ali, sa druge strane, margina nudi slobodu i šansu da se bude autentičan, neizveštačen. Mnoge kvalitetne ljude ovde je novokomponovana elita nasilno gurnula na marginu. Moj omiljeni reditelj Joca Jovanović jednom je rekao da problem kod nas nije u narodu već u eliti. Elita (i ona kulturna, ne samo finasijska) je veoma štetna, zato što je po svom poreklu zapravo okupatorska.

A gde je tu radnička klasa iz naslova, koju još poneko i pominje ali kojom kao da se gotovo niko već predugo stvarno ne bavi, čak ni "po partijskoj dužnosti". Ima li radnicima "spasa", čeka li trudbenike i pregaoce svetlo na kraju tunela, ima li za njih ipak nekakvog obećanog Raja?

- Radnička klasa je je skoro pa mrtva. Međutim, moji likovi tokom filma prelaze dug put spoznaje da snaga nije ni u Đavolu, ni u Bogu, već u njima samima. To je svetlo na kraju tunela, put oslobođenja.

Ekipa

PRIČA prati grupu bivših radnika fabrike, nedavno zatvorene u sumnjivoj privatizaciji, koji u borbi za pravdu, lično dostojanstvo i goli život, pribegavaju natprirodnom.

Glavnu ulogu tumači Tamara Krcunović, a u drugim većim ulogama su Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Silvia Križan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović i Dobrila Stojnić. Direktor fotografije je Dušan Grubin, montažer Lazar Predojev, kompozitor Kalin Nikolov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, maskekar Evi Zafir i snimatelji zvuka Momčil Božkov i Nenad Šćiban

Koprodukcija

- RADI se o dosta komplikovanom filmu, i što se tiče scenarija i što se tiče realizacije. Potrebno nam je bilo vreme da nađemo koproducente (Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Rumunija, Grčka). I pripreme su bile komplikovane: traženje lokacija, kasting (puno likova, glavni lik je grupa) - objašnjava autor filma koji će se pred domaćom publikom naći u prvoj polovini iduće godine.

Projekat su podržali filmski centri Srbije, Bugarske, Grčke, Crne Gore, Hrvatski audio-vizuelni centar i pan-evropski fond "Euroiumaž". Producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western), Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Anamaria Antoci (Tangaj Production) i Ivica Vidanović i Nevena Savić (Cinnamon Film).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave