DETE IZGUBLJENO U VREMENU I PROSTORU: Sutra bi jedna od najvećih muzičkih zvezda Vitni Hjuston (1963 -2012) napunila 60 godina

V.Strugar

08. 08. 2023. u 15:46

MUZIKA je moj život. Od najranijeg detinjstva bila sam deo priče u kojoj se uz zvuk i ritam veseli i tuguje, a prvi put kad sam stala na pozornicu, znala sam da ću na njoj ostati do kraja bitisanja - rekla je najslavnija pevačica 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, kraljica soula, popa i RnB, koja bi danas napunila šezdeset godina.

ДЕТЕ ИЗГУБЉЕНО У ВРЕМЕНУ И ПРОСТОРУ: Сутра би једна од највећих музичких звезда Витни Хјустон (1963 -2012) напунила 60 година

foto Profimedia

Vitni Hjuston rođena je u Nju Džersiju 9. avgusta 1963, ali ju je sa samo 48 godina ubio način "bitisanja" - droga, alkohol, dva nervna sloma i, kako je sama izjavljivala, usud što je celog života volela pogrešnog čoveka. Govorila je i da u životu treba jednako dobro podneti vrtoglavi uspeh kao i strmoglavi pad. Nažalost, crna muzička diva nije preživela ni jedno ni drugo,ali je ostavila za sobom više od četiri stotine priznanja, od kojih šest Gremi i dve Emi nagrade. Prema Ginisovoj knjizi rekorda najnagrađivaniju pevačicu svih vremena (sa više od dve stotine miliona prodatih albuma), tragično je "potopio" život sam: pronađena je mrtva u kadi hotelske sobe u Los Anđelesu, 11.februara 2012. godine, pošto se predozirala kobnim "koktelom" lekova i alkohola. Preminula je dan uoči dodele Gremija, a na poslednjem nastupu (dva dana ranije) otpevala je deo pesme Yes Jesus Loves Me i, na neki način, simbolično zatvorila krug: u ranom detinjstvu počela je da peva u baptističkoj crkvi, gde je prvi put i pokazala svoj nebeski talenat...

Rođena je kao Vitni Elizabet Hjuston, kao treće i najmlađe dete Džona i Kisi Hjuston. U njenom domu slušao se džez,soul i gospel. Prvi javni nastup imala je s majkom već u 14.godini,a kao tinejdžerka snimila je pesmu Life is Party sa grupom Majkla Zagera. Već tada su joj se otvorila vrata profesionalne karijere, ipak, Kisi je mislila da ćerka treba da nastavi školovanje. Istina, dopustila joj je da otpeva prateće vokale u numeri I Am Every Woman Čakija Kansa. Kasnije je prepevala ovu pesmu i od nje napravila jedan od najvećih hitova svih vremena.

- Sećam se da sam bila tužna što me majka nije pustila da odmah postanem pevačica, danas sam joj na tome zahvalna. Bila sam dete izgubljeno u vremenu i prostoru, a da nije bilo nje da me vodi kroz taj mrak, moja zvezda bi se brzo ugasila - pričala je mnogo godina kasnije.

Ipak, njena zvezda je ubrzo zablistala: na koncertu u Karnegi Holu (na kome je, takođe, nastupala s majkom) zapazio ju je fotograf časopisa Seventeen i tako se našla kao prva Afroamerikanka na naslovnoj strani ovog magazina. Usledio je sudbinski susret sa producentom Klajvom Dejvisom, a dve godine kasnije (1985) nastao je prvi album koji prate napisi o devojci iz Džersija "koja peva zatvorenih očiju najlepše balade na svetu". S prvim albumom i prva, velika priznanja: Gremi za najbolji ženski vokal, najbolji album i otkriće godine. Sledeći (Who Loves me) samo je "overio" vrtoglavi (ne samo) muzički uspeh, pa je Vitni postala jedna od deset najbogatijih pevačica na svetu. Ipak, Forbsova lista nije mogla da joj osigura i privatnu sreću. Nakon niza neuspešnih veza upoznala je muzičara Bobija Brauna. Par se venčao 1992. godine, godinu dana kasnije dobio ćerku Bobi Kristinu Hjuston Braun.

- Ni novac, ni slava, ni obožavaoci nisu u meni mogli da probude to osećanje koje me je obuzimalo čim bi Bobi izgovorio moje ime - pričala je Vitni o ljubavi koja će je kao zla kob sigurnim putem voditi do smrti.

foto Profimedia

Vitni Hjuston i Kevin Kostner u filmu "Telohranitelj"

Poroci, problematično ponašanje i strmoglavi sunovrat počeli su ubrzo da pune stranice tabloida. Sve više se povlačila iz javnosti, karijera je zapala u krizu, a ona nemoćna da se izbori s Bobijevom prekom naravi u septembru 2006. podnela je zahtev za razvod. Razočaranje u veliku ljubav izazvalo je nove psihičke probleme, mada je Vitni pokušala da se vrati na scenu albumom I look to you. Imala je ambiciozne planove za tu 2012. godinu, nažalost, sudbina je htela drugačije. O mnogim detaljima iz njenog naglo prekinutog života i blistave, prerano okončane karijere svedoči biografski film I Wanna Dance With Somebody koji se pojavio krajem prošle godine.

Da sudbina bude okrutnija, ništa manje tragičnu sudbinu doživela je i njena kći Bobi Kristina, koja je na gotovo identičan način stradala 2015, samo tri godine posle majčine smrti...

NIKAD VIŠE TAJ GLAS

TOKOM svoje kratke, ali izuzetno bogate karijere, snimila nezaboravne numere, a singlovi kao što su I Will Alwaus Love You, I Wanna dance With Somebody, Higher Love i My Love Is Your Love - i dalje su na listi najizvođenijih svetskih hitova.

Vitni će se pamtiti i po usavršenoj tehnici melizmatičnog, odnosno koloritnog pevanja: na "virtuozan način uspevala je da ulepša pojedine slogove promenljivim tonskim sekvencama kroz nekoliko oktava".

Ostalo je zabeleženo i da je producent i tekstopisac Dejvid Foster, na nagovor Kevina Kostnera, dopustio da Hjustonova čuvenu numeru I Will always Love you u filmu "Telohranitelj" dopustio da otpeva bez muzičke pratnje. Kasnije je pričao, da čim je otvorila usta, shvatio je da je poznati glumac imao jednu od najboljih ideja u muzičkoj istoriji.

Nije ni čudo, što je tenor Majkl Kuni, u jednoj izjavi za medije rekao: "Nikada još nije bilo takvog glasa kao što je njen. I sigurno ga više nikada neće ni biti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!