ZAJEČAR U SLAVU VELIKANA GLUME: Obeležena godišnjica smrti Zorana Radmilovića

S. M. J.

21. 07. 2023. u 19:00

U čast velikana našeg glumišta, Zorana Radmilovića, koji je preminuo na današnji dan pre 38 godina, predstavnici zaječarskog teatra položili su vence i cveće na spomenik Radmiloviću.

ЗАЈЕЧАР У СЛАВУ ВЕЛИКАНА ГЛУМЕ: Обележена годишњица смрти Зорана Радмиловића

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Cveće i vence na spomenik jednom od naših najboljih  glumaca i najvećih komičara, podignutom 2008. godine, položili su Miloš Tanasković, predsednik Umetničkog saveta zaječarskog teatra, Nataša Petrović, umetnički rukovodilac i Marija Simonović, rukovodilac Pozorišnog muzeja Marija Simonović.

-Danas pred spomenikom jednog od najvećih srpskih glumaca, rođenog Zaječarca Zorana Radmilovića, obeležavamo 38 godina od njegove smrti. Da je Radmilović živ imao bi punih 90 godina, međutim umro je u punoj stvaralačkoj snazi, sa 53 godine života. Kroz dve godine, kada se bude navršilo 40 godina od Radmilovićeve smrti, položićemo venac na njegov grob u Beogradu, ali ovaj običaj, koji smo ovde ustanovili pre15 godina, nastavićemo i dalje, svake godine – kaže Vladimir Đuričić,  direktor zaječarskog teatra.

Pozorište „Zoran Radmilović“ će večeras u 20 sati i 30 minuta u dvorištu Pozoriznog muzeja, u dogovoru sa Ateljeom 212, emitovati snimak predstave " Korešpodencija"  gde pored  Radmilovića igraju i Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Aljoša Vučković, Ružica Sokić, Milan Caci Mihailović i mnogi drugi.

-U planu imamo da u oktobru mesecu predfestivalsko veče “Zoranovih dana” posvetimo 50. godišnjici predstave "Radovan Treći – dodaje Đuričić.

Zoranu Radmiloviću posvećen je i festival koji nosi njegovo ime, a koji se svake jeseni organizuje u Zaječaru,  kao i nagrada za najbolje glumačko  ostvarenje  "Zoranov brk",.  Ulica u kojoj se nalazi Radmilovićeva rodna kuća dobila je njegovo ime, kao i  zaječarsko pozorište,  a pre 15 godina u blizini pozorišta, kod gradske biblioteke, podignut mu je i spomenik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti