IZLOŽBA "SUPSTRATI" OTVORENA U KULTURNOM CENTRU SRBIJE U PARIZU: Spojila umetnike iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Novosti onlajn

14. 07. 2023. u 13:36

IZLOŽBA „Supstrati“ koja je otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu spojila je umetnike iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, što najbolje svedoči o velikom umetničkom potencijalu tri zemlje, kao i o mogućnostima koje otvara autentična regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“, a u narednom periodu nastojaće se u tome da se kulturna saradnja dodatno unapredi novim idejama i projektima, ocenile su ministarke kulture Republike Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

ИЗЛОЖБА СУПСТРАТИ ОТВОРЕНА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ У ПАРИЗУ: Спојила уметнике из Србије, Албаније и Северне Македоније

Foto: Ministarstvo kulture

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković u izjavi medijima u Parizu istakla je da je veliki uspeh otvaranje zajedničke izložbe i da je inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i premijera Severne Makedonije i Albanije, bila da se upravo kroz likovno stvaralaštvo, organizovanjem zajedničke izložbe tri umetnika iz tri zemlje u Kulturnom centru u Parizu širokoj međunarodnoj publici pošalje poruka da je naš region deo rešenja, a ne problema, kako nas nazivaju oni koji nas nedovoljno poznaju.

- Kroz umetnost koja ne poznaje granice, kroz dobru saradnju umetnika koji nisu imali ni jezičke barijere niti neke predrasude jedni prema drugima, možemo da pokažemo kako mi možemo u budućnosti da izgradimo jedan divan prostor kakav je svakako prostor Zapadnog Balkana - poručila je ministarka Gojković.

Tri ministarke ukazale su i da je inicijativa koja je najpre pokrenuta sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje u regionu, važna i na polju kulture i da je cilj da se ona dodatno učvrsti i unapredi a u cilju promovisanja kulturne raznolikosti, međukulturnog dijaloga i međusobnog razumevanja.

Izložba „Supstrati" koja je otvorena sinoć u Kulturnom centru Srbije u Parizu predstavlja zajednički projekat tri umetnika iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Izložbu, kustoskinje Klaudije Pecold, osnivača „Curating Evolution“, otvorile su potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, kao i ministarke kulture Severne Makedonije i Albanije Bisera Kostadinovska Stojčevska i Elva Margariti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)