EMITUJU A NE PLAĆAJU: Kompanija SBB duguje filmskim autorima više od 12 miliona evra

Marina Mirković

13. 07. 2023. u 14:17

KOMPANIJA SBB Serbia Broadband od 2018. pa do danas, filmskim i televizijskim autorima duguje više od 12 miliona evra za neisplaćene tantijeme, zbog čega je Organizacija filmskih autora Srbije UFUS AFA zaštita pokrenula čak pet sudskih sporova protiv SBB-a. Prvostepenom presudom po jednoj od pomenutih tužbi, Kompanija Dragana Šolaka dužna je da, na ime naplate tantijema za period od 1. januara 2019. do 31. avgusta 2021. godine, autorima isplati 518 miliona dinara.

ЕМИТУЈУ А НЕ ПЛАЋАЈУ: Компанија СББ дугује филмским ауторима више од 12 милиона евра

Foto Shutterstock

- Naša organizacija ne može da komentariše sporove koji su toku, ali napominjemo da su naši članovi/autori, njih oko 400, upoznati sa tokom svih sudskih procesa, a o dugovanju Kompanije SBB prema filmskim autorima bilo je reči i na Skupštini organizacije, održanoj sredinom juna - ističu iz UFUS AFA zaštite.

Jedan od tih četiri stotine članova, scenarista i reditelj, profesor Đorđe Milosavljević, pruža punu podršku onome što je već rekao reditelj Srđan Dragojević kao predsedavajući UO organizacije filmskih autora - obojica naglašavaju da je činjenica da SBB duguje autorima velika sredstva, za koja se UFUS AFA zaštita bori u sudskim sporovima.

- Zakon je u ovoj stvari na strani autora i verujemo u pozitivan ishod spora, koji se u međuvremenu naporima advokata tužene strane u beskraj razvlači - navodi Milosavljević. - Sredstva dobijena u sporu mnogo bi značila za popravljanje materijalnog stanja autora, pogotovo onih koji su već u godinama, ali se njihova dela često reemituju bez naknade.

Istu stvar ističu i iz same Organizacije filmskih autora Srbije - kako organizacija ima i Fond za kulturna davanja, ali i Fond za socijalna davanja koji služi za unapređenje penzijskog, zdravstvenog ili socijalnog statusa pojedinih članova - svako dugovanje operatora prema filmskim autorima je nedopustivo i odražava se na njihov socijalni status.

- Vrlo je teško tačno utvrditi šta je kad, kome i koliko emitovano bez dozvole, ali su cifre realno jako velike: uzmite samo u obzir reemitovanja preko interneta, na kome domaći filmovi imaju i preko milion pregleda - objašnjava Milosavljević. - Zakon upravo zbog toga štiti kolektivna prava autora, tzv. mala prava odnosno tantijeme, koja se preko UFUS AFA zaštite ostvaruju monitoringom najreprezentativnijih kanala, na način na koji to u muzici decenijama radi SOKOJ. U tom smislu, mimo preko 400 autora koje UFUS AFA već zastupa, svaki autor čije je kinematografsko delo posle 2018. reemitovano, treba za svoja prava i sredstva da se obrati UFUS AFA zaštiti.

UFUS AFA zaštita od 2016. obavlja delatnost kolektivnog ostvarivanja autorskih prava na filmskim i televizijskim delima u zemlji i inostranstvu. Autori igranih, dokumentarnih, animiranih filmova i TV serija, kao i naslednici i svi nosioci autorskog prava, ugovorom ustupaju organizaciji ovlašćenje da, u njihovo ime, izdaje dozvole operatorima koji reemituju njihova dela, na osnovu čega se naplaćuju autorske tantijeme. Svi veliki operatori, uključujući i "Telekom Srbije", imaju dozvole organizacije za reemitovanje filmskih dela i izmiruju svoje obaveze prema autorima od 2018. godine kada su se stekli zakonski uslovi i počela naplata tantijema.

UFUS AFA zaštita, osim o pravima aktivnih članova, među kojima su gotovo svi naši istaknuti reditelji, brine i o zaštiti imovinskih autorskih prava na reemitovanje i kablovsko reemitovanje dela preminulih velikana (poput Živojina Pavlovića, Aleksandra Petrovića, Živorada Žike Mitrovića, Gorana Paskaljevića, Puriše Đorđevića), i u ime njihovih naslednika naplaćuje autorske tantijeme.

Reditelj Nenad Pavlović tako je, u "slučaju SBB", zakinut i kao filmski autor, i kao naslednik jednog od preminulih velikana naše kinematografije, svog oca Živojina Žike Pavlovića.

- Praktično svima je nešto emitovano bez naknade, i praktično svakog autora ilči naslednika autorskih prava to zatiče - kaže Pavlović, koji ipak ističe da je ovde reč tek o jednom od nedostataka u celom tom sistemu naplate autorskih naknada koji je kod nas uspostavljen.

Mnogobrojni članovi

UFUS AFA ZAŠTITA trenutno broji oko 400 članova - autora igranih, dokumentarnih, animiranih filmova i televizijskih serija, među kojima su Emir Kusturica, Slobodan Šijan, Đorđe Kadijević, Srđan Dragojević, Goran Marković, Srđan Karanović, Darko Bajić, Srdan Golubović, Miloš Avramović, Lazar Ristovski, Predrag Antonijević, Miroslav Lekić, Nenad Pavlović, Mila Turajlić... 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)