OBNOVA VEĆ OBNOVLJENOG JDP UMESTO "STUPICE": Najavljena rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog samo dve decenije posle otvaranja novog zdanja

V.Strugar - M.Kralj

11. 07. 2023. u 14:37

VEST da se rekonstruiše Jugoslovensko dramsko pozorište obradovala je i kulturnu javnost i publiku teatra na Cvetnom trgu, doduše, verujući da je konačno došao red na Scenu "Bojan Stupica" privremeno zatvorenu u februaru 2015. zbog, kako je rečeno, tehničko-bezbednosnih razloga.

ОБНОВА ВЕЋ ОБНОВЉЕНОГ ЈДП УМЕСТО СТУПИЦЕ: Најављена реконструкција Југословенског драмског само две деценије после отварања новог здања

foto: P.Milošević

Odluka o zatvaranju doneta je na sednici Upravnog odbora JDP, na osnovu Rešenja MUP (Sektora za vanredne situacije i nalaza Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda). S tom odlukom i svim okolnostima zbog kojih je doneta upoznat je osnivač, Grad Beograd, koji je dao saglasnost da se u najkraćem roku pokrenu aktivnosti na izradi projekta rekonstrukcije Teatra "Bojan Stupica".

I dok je ova scena i dalje na "čekanju", reč je zapravo o obnovi zgrade koja je podignuta iz temelja posle požara 1997: velelepno zdanje otvoreno je 23. maja 2003. premijerom predstave "Rodoljupci" u režiji Dejana Mijača, posle dvadesetak meseci gradnje. Podaci iz tog vremena svedoče da je objekat koštao oko 15 miliona evra, a izgradnja je počela ubrzo posle izbijanja požara. Sa gradnjom se stalo krajem sledeće godine (kada je bilo završeno 70 odsto grube građevinske konstrukcije), a radovi su nastavljeni u septembru 2001. i godinu i po dana kasnije - Beograd je ponovo dobio Jugoslovensko dramsko pozorište - sada sa malom scenom od 120 mesta, dok je velika sala mogla da primi 655 gledalaca.

foto:P.Milošević

 

Sve u svemu, do 2000. Grad je u objekat uložio 2,6 miliona evra, donacijama je bilo prikupljeno još 300.000 evra, a Republička vlada odvojila je 1,2 miliona evra. Grad je posao završio sa uloženih 11 miliona evra. Ukupna površina pozorišta iznosila je 7,5 hiljada kvadratnih metara, a cena po kvadratnom metru prostora bila je manja od dve hiljade evra...

Tačno posle dve decenije, stiže informacija da zdanje koje i dalje (bar iz vizure gledalaca) deluje "savršeno novo", očekuje obnova čija je vrednost procenjena na 130 miliona dinara, bez PDV - kako piše na sajtu Ministarstva za javna ulaganja, koje je raspisalo tender za rekonstrukciju zgrade JDP. U javnom pozivu je objavljeno i da je "rok za podnošenje ponuda ili prijava 12. jul ove godine, a kriterijum za dodelu ugovora je cena". Takođe se navodi da rok za izvođenje radova ne može biti duži od 180 dana od uvođenja u posao, a izvođač je dužan da dinamiku radova uskladi sa radnim vremenom JDP. Kako se pojašnjava, rekonstruiše se zgrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, uređuju tri scene, Velika sala, foaje i glumački salon...

Za pohvalu je, svakako, obnova svakog teatra, ali ostaju neka pitanja za koje smo odgovore potražili od direktorke Tamare Vučković Manojlović. Pre svega, imajući u vidu stanja drugih pozorišta u zemlji, da li je opsežna rekonstrukcija bila nužna?

- Ove godine navršava se 20 godina od otvaranja nove zgrade koja povremeno zahteva i popravke, ulaže se i veliki napor u njeno održavanje. Kako bi objekat ostao u funkciji neophodno je kontinuirano ulaganje. U narednom periodu predviđene su sledeće popravke na objektu: sanacija krovnog pokrivača, ležećih oluka, limarskih veza, hidroizolacija, popravka gromobranske instalacije, oluka i kišne kanalizacije, zamena agregata, popravka električne instalacije...

Direktorka nastavlja i da je predviđeno izvođenje radova na zameni i podešavanju mehanizma ulaznih vrata u holu JDP, sanaciji poda Scena "Ljuba Tadić" i Studio, zamena stolica u Sceni Studio, sanaciji stolica u sali Velike scene, zameni prozora u Glumačkom salonu, saniranju oštećenja zidova u sali Velike scene, foajea i Glumačkog salona, zameni i prepravci rasvete u ulaznom holu i prostoru Scene "Ljuba Tadić"...

Podsećajući da javnost već godinama očekuje početak obnove Teatra "Bojan Stupica", u nedoumici dokle je stiglo i gde je zapelo, na pitanje Tamara Vučković odgovara:

- Sa velikom radošću očekujemo početak radova na projektu i izgradnji zgrade Teatra "Bojan Stupica". Od najviših državnih organa imamo potvrdu da će se vrlo brzo početi sa realizacijom radova. Sve pravno-imovinske stvari su rešene pa su se stekli preduslovi za dalje korake.

Na zahtev da pojasni šta se podrazumeva pod onim "vrlo brzo" usledilo je objašnjenje:

- Nemam nikakav dodatak van odgovora koji sam vam dala.

Od direktorke JDP saznajemo i da je "plan da se naredna pozorišna sezona normalno odvija i da se pozorište ne zatvara, a da se radovi vrše sukcesivno".

A šta na sve ovo kažu arhitekte, budući da se zgrada JDP smatra jednim od najuspešnijih građevinskih poduhvata? Naime, arhitekte Zoran Radojčić i Dejan Miljković dobitnici su najznačajnijih strukovnih priznanja za ovu obnovu. Između ostalog, projekat JDP je dobio nagradu Saveza arhitekata Srbije, aprilsku nagradu Grada Beograda za arhitekturu i urbanizam, nagradu Kompanije "Novosti" za najbolje arhitektonsko ostvarenje, gran pri XXVI Salona arhitekture, BPB trophy 2003. godine za enterijer...

Prema mišljenju Radojčića, zbog intenzivne upotrebe, posle dve decenije mnogo toga je dotrajalo i mora da se popravi, ili zameni. Kako tvrdi, postoji čak i čitav spisak radova, koji je narastao tokom više godina, a za koje bi bilo korisnije da su ranije završeni. Za to su se tek sada stekle mogućnosti.

- Potrudićemo se da vratimo zgradu u stanje u kome je bila kada je otvorena, jer je u pitanju sanacija, a ne temeljna rekonstrukcija - ističe Radojčić za naš list. - Opseg radova je toliki, zato što je u pitanju jedan veliki, tehnološki složen objekat, sa mnogo zahteva i opreme koju bi trebalo sanirati.

Radovi na krovu su, kako objašnjava sagovornik, neophodni, jer je bakarni lim korodirao zbog velikog zagađenja u gradu, a dotrajale su i neke druge stvari. Sagovornik dodaje da je dok se čekalo pravno rešenje za obnovu teatra "Bojan Stupica", završeno arhitektonsko idejno rešenje, još 2018-2019.

I arhitekta Miljković potvrdio nam je da je obnovu inicirao korisnik zgrade, Jugoslovensko dramsko pozorište, zbog problema koji su se javili u svakodnevnoj upotrebi: od prokišnjavanja, pa do potrebe da se sanira lift.

- Taj period nije mala vremenska distanca kada su u pitanju javni objekti, a ni u mnogim drugim oblastima ne daju se duže garancije - tvrdi Miljković. - Reč je o zamoru materijala. Nekada se i u kraćem roku vrše prepravke na objektima.

 Bogato nasleđe osnivača

TEATAR "Bojan Stupica" nosi ime jednog od najvećih pozorišnih umetnika naše epohe, slavnog reditelja, arhitekte i osnivača Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Za 46 godina kontinuiranog rada, ova scena iznedrila je neke od najvažnijih i najpoznatijih predstava srpskog i jugoslovenskog teatra - od slavne "Bube u uhu", "Pučine" i "Ruženja naroda" u režiji Dejana Mijača, praizvedbe "Balkanskog špijuna" sa Batom Stojkovićem, sve do kultnih predstava kao što su "Šine", "Skup" i "Hadersfild". Predstave su posle privremenog zatvaranja preseljene na Veliku scenu "Ljuba Tadić" i Studio JDP.

Redovni servisi

NA pitanje da li je u prethodnim godinama osnivač odvajao neka sredstava za redovna održavanja i koliko, Vučkovićeva kaže:

- Tokom godina vršeni su redovni servisi i manje popravke, u skladu sa finansijskim mogućnostima. Ova sanacija podrazumeva radove koji zahtevaju veća ulaganja, a neophodna su za osnovno funkcionisanje zgrade. Na primer, zamena agregata je neophodna jer sistem hlađenja nije moguće dalje servisirati zbog njegove dotrajalosti. Iz tog razloga ni ove kao ni prošle godine nismo mogli da izvodimo predstave tokom celog juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije