SLIKA VRANJA NA RAZMEĐU VEKOVA: Predstavljen katalog stalne muzejske postavke

Дејан Ристић
Dejan Ristić

15. 06. 2023. u 11:05

U Narodnom muzeju u Vranju održana je promocija Kataloga stalne muzejske postavke koja je izložena pre godinu dana.

СЛИКА ВРАЊА НА РАЗМЕЂУ ВЕКОВА: Представљен каталог сталне музејске поставке

D. Ristić

Katalog je kruna procesa revitalizacije zgrade Selamluka koja i sama predstavlja spomenik kulture i u njoj su, zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture, urađeni opsežni konzervatorsko-restauratorski i drugi radovi kako bi jedna ovakva ambiciozna postavka bila izložena u autentičnom ambijentu - rekla je direktorka Narodnog muzeja Maja Aleksić.

Autorka, etnolog Iva Laković ističe da postavka i katalog prate stogodišnju istoriju Vranja, od sredine 19. do sredine 20. veka, njegov razvoj, običaje i dinamiku života građanskog društva kroz perspektivu unutrašnjeg kućnog uređenja. 

D. Ristić

Iva Laković, autor stalne postavke i kataloga

Namera je bila da se napravi kutak u kojem će uživati svi Vranjanci, ali i gosti i u kojem mogu da dožive istoriju u originalnom ambijentu, dodaje Iva Laković.

Zoran Dimić, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu navodi da je postavka, ne samo lepa, već pokazuje suštinu života u Vranju na prelazu vekova, a to je jedna stalna tenzija i sudar između različitih kultura.

Stalna postavka obuhvata oko 650 eksponata i rezultat je višegodišnjeg procesa istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova, kazala je Iva Laković i zahvalila se svim saradnicima i darodavcima koji su doprineli kvalitetu postavke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)