"BESEDA O ĆIRILICI": Akademik Miro Vuksanović bio gost SKC "Sveti Sava" u Subotici

J. L.

09. 06. 2023. u 18:33

KAKO da svoje pismo sačuvamo od sebe samih, kao i o dugoj tradiciji ćirilice i njenim trajnim vrednostima, temeljnim srpskim knjigama, zapisima, prvim štamparijama, hramovima živopisanim ćirilicom, u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ u svojoj „Besedi o ćirilici“ govorio je akademik Miro Vuksanović.

БЕСЕДА О ЋИРИЛИЦИ: Академик Миро Вуксановић био гост СКЦ Свети Сава у Суботици

foto: J.L.

- Kada bismo dobro pogledali ko ugrožava ćirilicu, videli bi da smo to mi sami, jer je ne koristimo dovoljno. Nema nikoga ko bi nam zabranio da to radimo, međutim, zbog drugih razloga radimo da svoju štetu – poručio je akademik Vuksanović.  - Ćirilica je osnovni znak Srba, osnovni znak naše duhovnosti i kulture, naše pismenosti, sve što imamo od Mirosavljevog jevanđelja pa do danas, sve je nastalo na ćirilici i niko pametan ne bi dovodio u pitanje da li na tome temelju treba da stojimo i da dalje razvijamo.

Prema njegovim rečima, kada pogledamo oko sebe, ćirilica je danas u zapećku, bez obzira što je ono u zvanično, službeno pismo naše zemlje. Mlađi naraštaji, okruženi anglicizmima, vrlo je retko koriste.

- U osnovi svega je znanje. Ljudi koji znaju ko su, odakle su,  gde su ponikli i šta im je osnovno odredište po mestu, mislima, umetnosti i nauci, onda se oni nikada neće odreći ćirilice. Niti ima ijednog učenog naroda na svetu koji  bi to uradio – smatra Vuksanović.  – Kod mladih danas nije u pitanju samo pismo, već opšte okolnosti u kojima se nalazimo. Dovoljno bi bilo ukloniti latinične natpise sa ulice, sa zgrada i ustanova, udžbenika, prevoda filmova... Kada bi deca bila u prilici da redovno čitaju na ćirilici, gde god se kreću i šta god da rade, onda bi oni to pismo primili kao svoje. Živimo u balkanskom zapećku, iako je naša kultura velika, po jednom primitivnom običaju  gde je tuđe uvek bolje nego naše, gde biiti pametan, savremen znači ponašati se kao neko drugi. Pritom žrtvujemo sami sebe , a to je najveće što čovek može izgubiti.

               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024