FINALNI KONCERT SEZONE BEOGRADSKE FILHARMONIJE: Kraj ovogodišnjeg muzičkog putovanja

M. N. M.

08. 06. 2023. u 12:32

BEOGRADSKA filharmonija svečano zatvara koncertnu sezonu pod palicom Džona Akselroda, u petak od 20 časova na Kolarcu, a pored maestra koji je stari znanac i prijatelj filharmoničara, kao solista će zablistati mladi pijanista Roman Borisov, umesto ranije najavljanog Aleksandra Gavriljuka koji nije u mogućnosti da nastupa zbog povrede ruke. Istaknuti predstavnik mlade generacije pijanista izvešće možda najveći hit pijanističke literature, čuveni Koncert Čajkovskog u be-molu - najpoznatiji klavirski koncert čija je premijera bila u Sankt Peterburgu.

ФИНАЛНИ КОНЦЕРТ СЕЗОНЕ БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ: Крај овогодишњег музичког путовања

Nikolaj Lund

Finalni koncert sezone u celosti je posvećen upravo Sankt Peterburgu, kao konačnoj destinaciji do koje je stigla filharmonijska sezona "Na dobrom putu", posvećena muzičkim putovanjima po svetskim metropolama. Carski grad koji ima važno mesto u istoriji muzike, Filharmonija oslikava najpre delom Rajnholda Glijera "Himna velikom gradu", koje je i zvanična himna Sankt Peterburga od 1965. godine. Napisana je za potrebe najpoznatijeg voza Crvena strela, koji povezuje nekadašnju sa sadašnjom prestonicom, a njeni zvuci odjekuju železničkom stanicom Sankt Peterburga pred polazak voza.

U ovom je gradu i Sergej Rahmanjinov proveo svoje detinjstvo i započeo studije na konzervatorijumu, da bi nekoliko decenija kasnije u Americi uz osećanje nostalgije napisao "Simfonijske igre", delo koje zatvara sezonu Beogradske filharmonije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PRELJUBA, JAVNO PONIŽENJE I IZDAJA: Kako je pukao brak Marijane i Lotara Mateusa?