PSIHOBIOGRAFIJA ŽIVOJINA MIŠIĆA: Predstavljanje knjige dr Aleksandra Misojčića

M. N. M.

07. 06. 2023. u 15:19

PREDSTAVLjANjE knjige Aleksandra Misojčića "Čovek po meri šinjela", psihobiografije Živojina Mišića, biće uprilečeno 15. juna od 19.30 u Palati umetnosti Madlena.

ПСИХОБИОГРАФИЈА ЖИВОЈИНА МИШИЋА: Представљање књиге др Александра Мисојчића

Palata arhiva

Aleksandar Misojčić, psihijatar, sistemski je porodični psihoterapeut koji se u okviru psihoterapijskog rada usko bavi dinamikom porodičnih odnosa. Autor je knjige "Grad - psihobiografija cara Dušana".

Knjiga pod nazivom "Čovek po meri šinjela" bavi se proučavanjem psihobiografije i koristi različite pristupe i metodologije, uključujući psihoanalizu, antropološki diskurs i narativnu psihologiju. Dr Misojčić se fokusira na život i ličnost Živojina Mišića, a posebno ističe značaj vojske kao centralne teme koja je oblikovala Mišićevu ličnost, jer je vojska za Mišića bila zamena za porodicu a vojni identitet imao veliki uticaj na njegove karakterne crte i vrednosti.

Naglašava se važnost kulturološkog i antropološkog pristupa za razumevanje Mišićevog psihološkog prostora. Autor se oslanja na antropološku psihijatriju, koja prepoznaje da kulturalni elementi imaju različito značenje za različite kulture. Osim toga, koristi koncept narativne psihologije kako bi artikulisao životno iskustvo Živojina Mišića i dao mu smisao. Narativna psihologija se fokusira na pripovedačku prirodu ljudskog ponašanja i pomaže u stvaranju koherentnog narativa o životu pojedinca.

Svako poglavlje knjige je podeljeno na lirski i psihološko-psihijatrijski deo. Autor koristi različite teorijske osnove, ali se one prelivaju jedna u drugu kako bi stvorile celovit narativ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JA SAM MOMČE SA KOSOVA Milan Vasić stigao na KiM - podelio slike: Ovo je moja duša (FOTO)