NAGRADE NACIONALNOG KOMITETA IKOM: MSU- muzej godine, "Leta bez neta"- izložba godine

M.A.K.

21. 05. 2023. u 17:14

NACIONALNI komitet IKOM Srbija, proglasio je, na svojoj 20. svečanoj skupštini, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, za - muzej godine. Ovo je jedan od četiri kategorije u kojoj ova esnafska organiozacija dodeljuje svoja priznanja.

НАГРАДЕ НАЦИОНАЛНОГ КОМИТЕТА ИКОМ: МСУ- музеј године, Лета без нета- изложба године

Foto MSUB, Bojana Janjić

Nagrada je MSU dodeljena za "izuzetan doprinos razvoju muzejske delatnosti, nesvakidašnju i angažovanu posvećenost proučavanju, zaštiti, prezentovanju i interpretaciji kulturne baštine Srbije tokom 2022". U konkurenciji su bili i Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, Muzej Vojvodine iz Novog Sada, Narodni muzej u Beloj Crkvi, Narodni muzej Šumadije iz Kragujevca.

Sloboda kao san

PUBLIKACIJA godine je "Sloboda je naš san", autorki Ane Panić i Veselinke Kastratović Ristić, koju je pripredio Muzej Jugoslavije. U ovoj kategoriji nominovane su bile i - "Galerija fresaka u Beogradu", Bojana Popovića (Narodni muzej Srbije), "Kultura pristupačnosti: istraživanje pristupačnosti muzeja i galerija u Srbiji", Marijane Milankov, Bogdane Opačić, Bojane Subašić (Zavod za proučavanje kulturnog razvitka), "Metod kao predmet ili predmet kao metod: poučavanje (o) umetnosti u osam koraka", Milice Božić Marojević (Filozofski fakultet) i "Ponos nacije. 175 godina Galerije Matice srpske", Tijane Palkovljević Bugarski (Galerija Matice srpske).

U kategoriji projekat godine, nagrađena je izložba Muzeja nauke i tehnike "Leta pre neta" autorki Mirjane Babić, Milene Vrziće Bešić, Milene Vidosavljević i Tamare Tešević. Ova postavka praktičnog, edukativnog i zabavnog karaktera, najmlađoj publici približava duh vremena pre interneta i značaj tehničkih uređaja koji su nekada bili u svakodnevnoj upotrebi, a koje deca danas najčešće koriste putem aplikacija na mobilnom telefonu. Kandidati za priznanje bile su i izložbe "Žena na Balkanu u antičkom dobu" Narodnog muzeja Srbije, "Migracije u umetnosti - umetnost migracija" Galerije Matice srpske, "Muzika prijateljevih koraka" Narodnog muzeja Smederevska Palanka i "Stvari vibrantne - stvari svečane", Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Za stručnjaka godine proglašena je Biljana Crvenković, viša kustoskinja Muzeja primenjene umetnosti. U konkurenciji za ovu nagradu bili su Aleksandar Repedžić, kustos Muzeja Ponišavlja Pirot, Ana Panić, viša kustoskinja Muzeja Jugoslavije, Dejan Vorgić, kustos Muzeja primenjene umetnosti, i Ivan Stanić, viši kustos Muzeja nauke i tehnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)