PREMIJERNA "KAROLINA": U Pozorištu mladih danas predstava inspirisana pričom Nila Gejmena, u režiji Jakuba Maksimova

V.V.S.

08. 05. 2023. u 06:00

U NOVOSADSKOM Pozorištu mladih sve je spremno za novi naslov na repertoaru: prvo izvođenje predstave "Koralina", inspirisane pričom Nila Gejmena ( u režiji Jakuba Maksimova,gosta iz Češke) na repertoaru je 8. maja.

ПРЕМИЈЕРНА КАРОЛИНА: У Позоришту младих данас представа инспирисана причом Нила Гејмена, у режији Јакуба Максимова

foto Promo

Ovom premijerom Pozorište mladih otvara ovogodišnje, 2. Novosadske pozorišne igre, međunarodni pozorišni festival predstava za decu i mlade.

- Ideja da adaptiram novelu čuvenog Nila Gejmena "Koralina" došla je u trenutku kada sam ciljano tražio knjige za decu s jakim ženskim junacima - kaže reditelj Jakub Maksimov. - Pre nekoliko godina sam shvatio da je većina mojih predstava veoma dečački nastrojena i da zaboravljam na drugu polovinu svoje publike. Izvanredna priča o Koralini me je privukla od prve stranice. Opasnosti koja čekaju Koralinu su podmukle i nejasne: i kao u svakoj dobroj horor priči, one oslikavaju strahove koje potiskujemo.

Kako kaže reditelj, on čvrsto veruje da je estetika lutkarskog pozorišta posebno pogodna za stvaranje takve atmosfere:

- Upotreba lutaka omogućava određeni natprirodni kvalitet koji čini da se priča oseća udaljenijom, a opet opipljivijom u isto vreme. Predstavu prati i živa muzika, koja u interakciji s ostalim komponentama pomaže u stvaranju ukupne atmosfere drugog sveta.

Pod kredom "hrabrost je kad pobediš ono čega se bojiš",n aslovnu ulogu u predstavi igra Kristina Savkov, a celokupnu ekipu predstave koja istražuje strahove iz detinjstva, čine: Neda Danilović, Slavica Vučetić, Jelica Gligorin, Saša Latinović, Slobodan Ninković, Aleksa Ilić, Darko Radojević i Aleksandra Lazin. Muziku uživo izvode Aleksa Ilić, Darko Radojević i Aleksandra Lazin, dok je hor kompletna glumačka ekipa.

Tekst je dramatizovao sam reditelj, a scenografkinja predstave, autorka dizajna lutaka i kostimografkinja je Olga Žebinska. Za kreaciju i tehnologiju lutaka bili su zaduženi Vjačeslav Zubkov i Marek Šterbak. Muziku je komponovao Lazar Novkov, dok je dizajn svetla osmislio Ratko Jerković. Majstor tona je Filip Gotovac, a saradnik za scenski govor Saša Latinović.

Prva repriza biće 18. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)