PREMIJERKA ANA BRNABIĆ O "SLUČAJU" BOŠKO BUHA: Politička zloupotreba pozorišta i glumaca

Novosti online

25. 03. 2023. u 12:34

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić je u autorskom tekstu za "Politiku", pod naslovom "Politička zloupotreba pozorišta i glumaca", pisala o korišćenju "slučaja" navodnog izmeštanja pozorišta "Boško Buha" u dnevnopolitičke svrhe.

ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ О СЛУЧАЈУ БОШКО БУХА: Политичка злоупотреба позоришта и глумаца

Brnabićeva iznela precizne podatke, Foto Tanjug

Autorski tekst premijerke Ane Brnabić prenosimo u celosti:

Svakodnevno napadaju nas, koji smo jedini pokazali spremnost da sačuvamo dečje pozorište „Boško Buha”

Nikada nije planirano bilo kakvo izmeštanje i premeštanje pozorišta „Boško Buha” i sve informacije koje su u javnosti plasirane nemaju utemeljenje u stvarnosti – ili, da budem sasvim precizna, nikada ni gradska, ni republička vlast, od kada okosnicu vlasti čini SNS, nije planirala da zatvara, izmešta ili gasi dečje pozorište „Boško Buha”.

Da li su neki pre nas to planirali, u vreme između 2000. godine i 2009. godine, kada je problem nastao, ne znam, i nikada nismo ni spekulisali niti koristili to u političke svrhe. Jednostavno smo, kao što to uvek radimo, rešavali problem.

Napadi koji se svakodnevno dešavaju upućeni su nama koji smo jedini pokazali spremnost da sačuvamo dečje pozorište „Boško Buha”.

Samo jedna od činjenica koja govori o tome je budžet Grada Beograda za 2023. godinu, koji je usvojen u decembru prošle godine, a kojim je izdvojeno 5,5 miliona evra za dogradnju i renoviranje ove ustanove kulture. Za izvođenje tih radova, upravo na lokaciji na kojoj se pozorište danas nalazi, već je dobijena građevinska dozvola. Da je bilo ko od dežurnih „dušebrižnika”, koji su danima paradirali tajkunskim medijima, želeo pravu informaciju – mogao je lako da je proveri. Isto tako, da su tajkunski mediji – od N1, preko Nove, do njihovih nedeljnika – želeli tačnu i ispravnu informaciju, mogli su samo da pogledaju budžet Grada, a i sve ono što smo za pozorište „Boško Buha” do danas uradili.

No, cilj je bio da politički zloupotrebe i dečje pozorište i glumce, i sva ostala pozorišta, po mogućstvu što više radnika u kulturi. Zarad političkih poena i, ponovo, ličnih napada na predsednika Aleksandra Vučića jer je, kako smo imali prilike da čujemo, lažno zatvaranje pozorišta i isterivanje iz prostora na Trgu republike „logična posledica prirode ove vlasti i jednog čoveka”.

Pravni problem, koji mi već godinama rešavamo, napravili su oni koji su bili na vlasti u periodu od 2000. do 2009. godine, kada je, prvo, 5. maja 2000. godine, Republička direkcija za imovinu prodala deo predmetnog prostora ugostiteljskom preduzeću „Stari grad”, a onda, 27. aprila 2004. godine, ugostiteljsko preduzeće „Stari grad” prodalo „Rubinu” prostor površine od 229,77 m2, a da nije jasno precizirano i definisano o kojem prostoru se radi. Taj ugovor omogućio je privatnoj kompaniji da se upiše kao vlasnik dela ulaza (foajea) u pozorište „Boško Buha”.

Takođe, primorani smo da na ovaj način demantujemo neistine plasirane u medijima da je vlasnik pozorišne sale privatna kompanija, što apsolutno nije tačno, jer je sala pozorišta „Boško Buha” oduvek bila uknjižena na Grad Beograd i ona nikada nije bila predmet prodaje ili restitucije. To je lako proverljiva činjenica koja takođe svedoči o karakteru napada kojima smo izloženi.

Gradska vlast, uz svesrdnu pomoć Vlade Srbije, poslednjih godina radi na rešavanju ovog problema kako bi se dečje pozorište vratilo na svoju scenu, na kojoj su poslednje 73 godine, i kako bi, konačno, imovinsko pitanje bilo u potpunosti rešeno. Kao rezultat tih napora, 24. decembra 2021. godine, firma „Butik 1” je, kao suvlasnik objekta, dala saglasnost da Grad Beograd, kao suvlasnik, preduzima radnje na pribavljanju neophodnih dozvola i saglasnosti i izvodi radove na rekonstrukciji i dogradnji objekta pozorišta „Boško Buha” u Beogradu, Trg republike 3, a koja je i overena kod notara. Paralelno smo nastavili da rešavamo imovinsko-pravno pitanje, a Grad Beograd je u ovoj, 2023. godini, i budžetirao sredstva za rekonstrukciju.

Konačno, prostor u staroj zgradi Pošte, u „Beogradu na vodi”, pozorištu „Boško Buha” ponuđen je kao dodatna scena, a ne kao alternativni prostor zato što pozorište izbacujemo iz prostora na Trgu republike. Dakle, mi smo mislili da „Boško Buha” treba da dobije još jednu scenu, a za gašenje pozorišta nas optužuju oni mediji, politički novinari i dežurni kritizeri koji podržavaju upravo one koji su deo prostora koji pripada pozorištu „Boško Buha” prodali. I to je pravi pokazatelj stepena licemerja, ludosti i bizarnosti sa kojim se mi danas suočavamo u Srbiji.

Svoj odnos prema kulturi pokazali smo tako što godinama ulažemo u ustanove koje su bile zatvorene ili zapuštene. U periodu ove vlasti, samo u Beogradu, otvoren je, posle 15 godina, Narodni muzej, posle 10 godina Muzej savremene umetnosti, omladinsko pozorište „Dadov” je prošireno, potpuno rekonstruisano i kupljena je celokupna nova oprema, pomogli smo da počne da radi „Teatar na brdu” tako što je gradska opština Čukarica dala prostor na besplatno korišćenje ovom pozorištu. U Narodnom pozorištu izgrađena je kotlarnica na biomasu, čime je zamenjena stara na mazut, a trenutno se sređuje fasada pozorišta. Muzej istorije Jugoslavije smo proširili i trenutno sređujemo i fasadu ove značajne kulturne ustanove. U okviru projekta rekonstrukcije ložionice gradimo potpuno novu pozorišnu scenu koju Beograd do sada nije imao. Posle preko 80 godina boravka u privremenim smeštajima, novu zgradu u Beogradu će dobiti Fakultet muzičke umetnosti, a radimo i na rekonstrukciji i proširenju Fakulteta likovne umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti.

Nabrojani su samo neki od primera šta je sve urađeno za kulturu u Beogradu, iako ima mnogo, mnogo sličnih projektima po ostalim mestima u Srbiji.

Za kraj, kako ne bi bio ostavljen nijedan milimetar prostora za dalju manipulaciju činjenicama, izvrtanje stvarnosti i dezavuisanje građana – pozorište „Boško Buha” se neće seliti nigde, a ako budu želeli, dobiće i još jednu dodatnu scenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja