„ONJEGIN“ NA SCENI 28. MARTA: Premijera slavne opere Čajkovskog u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

J. SIMIĆ

20. 03. 2023. u 21:29

LIRSKA opera u tri čina „Evgenije Onjegin“ za koju su libreto napisali Pjotr Iljič Čajkovski i Konstantin Šilovski, prema istoimenom romanu u stihovima Aleksandra Puškina, premijerno će biti izvedena u Srpskom narodnom pozorštu u Novom Sadu utorak, 28. marta na dan ovog najstarijeg profesionalnog teatra u Srba.(Scena „Jovan Đorđević" u 19.00 sati).

„ОЊЕГИН“ НА СЦЕНИ 28. МАРТА: Премијера славне опере Чајковског у Српском народном позоришту у Новом Саду

SNP

Reč je o operi svrstanoj među najlepša ostvarenja romantičarskog operskog stvaralaštva, u kojoj je Čajkovski napokon postigao ostvarenje svojih težnji u izgradnji muzičko-scenskih dela. Prateći lirski razvoj likova, opera izrasta u istinsku intimnu psihološku dramu, gde je drama protagonista u prvom planu – prvi čin je drama Tatjane, drugi je drama Lenskog a treći je drama Onjegina.


Glavni lik je devojka Tatjana, koja se u svojim maštarijama, u dobokoj ruskoj provinciji 19. veka, prepušta ljubavnom idealizovanju Onjegina, kojeg slučajno upoznaje. Onjegin, mladi obesni kicoš, nedostojan je njene iskrene ljubavi koju bahato odbija, zbog čega će kasnije veoma zažaliti. Lik kojem je poklonjena naročiat  simpatija, svakako je i mladi pesnik Lenski, Onjeginov prijatelj, koji na kraju strada u dvoboju od njegove ruke.

U postavi ovog dela na scenu SNP-a velika je pažnja posvećena i opisivanju ambijenta i dočaravanju života na selu, odnosno tadašnjem Petrogradu. Premijernim izvođenjem dirigovaće Valter Atanazi, gost iz Italije. Reditelj i koreograf je Lino Privitera (Italija), scenograf Kristina Ruso (Italija), dizajner svetla Florijan Čanga (Albanija).


Učestvuju operski prvaci i solisti: Danijela Jovanović / Verica Pejić (Tatjana), Vasa Stajkić / Marko Kalajanović (Onjegin), Višnja Radosav / Martina Koljenšić (Olga), Stevan Karanac / Branislav Cvijić (Lenski), Valentina Milenković / Violeta Srećković (Larina), Marina Pavlović Barać / Valentina Milenković (Filipijevna), Goran Krneta / Strahinja Đokić (Gremin), Igor Ksionžik / Ermin Ašćerić (Trike), Branislav Stankov / Darko Perić (Rotni), Nikola Basta / Luka Jozić (Zarjecki).U ovom ostvarenju učestvujui Hor, Orkestar i Balet SNP-a.

Prvo izvođenje opere „Onjegin“  bilo je priređeno  u Moskvi, 29. marta 1879, a u Jugoslaviji  30. oktobra 1897. u HNK u Zagrebu. Premijera u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu  upriličena je 12. marta 1955, a potom i 16. januara 1969.godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a