SADILI TIKVE, A OBRALI BOSTAN: U leto 1969. bilo poznato da državni vrh na predstavu "Kad su cvetale tikve" nije gledao blagonaklono

D. Matović

22. 03. 2023. u 12:57

PREDSTAVA "Kad su cvetale tikve" naišla je na veliko interesovanje publike, na različit odjek kritike i na vrlo grubu i oštru reakciju vlasti. Posle pet izvođenja skinuta je s repertoara Jugoslovenskog dramskog pozorišta zahvaljujući "budnosti" Edvarda Kardelja, ali i gnevu samog Josipa Broza Tita, koji je u govoru o Mihailovićevoj drami pomenuo one koji podrivaju temelje socijalističkog društva. Povlačenju drame sa pozorišne scene doprineo je i Kiro Gligorov, koji premijerno izvođenje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu nije odgledao do kraja.

САДИЛИ ТИКВЕ, А ОБРАЛИ БОСТАН:  У лето 1969. било познато да државни врх на представу Кад су цветале тикве није гледао благонаклоно

Arhiva

Iako je od početka proba, u leto 1969, bilo poznato da državni vrh na predstavu ne gleda blagonaklono, cela ekipa, na čelu sa piscem Dragoslavom Mihailovićem i rediteljem Borom Draškovićem, znala je u šta se upušta. Jugoslovensko dramsko pozorište bilo je od prvorazrednog državnog značaja, osnovano ukazom Josipa Broza. Svaka reč izgovorena na toj sceni - daleko se čula. Dragoslav Mihailović je pretpostavljao da je Edvard Kardelj učestvovao u osnivanju Golog otoka, možda je čak i on to predložilo, pa mu je smetalo da se o tom mučilištu javno govori.

- Kardelj je bio među najglasnijima koji su osuđivali predstavu - govorio je pisac. - Čuo sam da je na jednom ručku govorio da ne mogu golootočani da budu književni junaci. To mi je ispričao Brana Šćepanović, koji je bio tamo. Kardelj je rekao da naši neprijatelji ne mogu biti književni junaci nad čijom se sudbinom plače. Time je pokazao kakav je bio odnos prema umetnosti u ono vreme.

Muzej pozorišne umetnosti

Tekst potpisa


O Golom otoku u to vreme potajno se razgovaralo, no niko nije imao hrabrosti da o tom mestu masovnog stradanja javno progovori, čak ga je i Mihailović u romanu izbegao. Ali, glumci su, dok su pripremali predstavu sve vreme govorili Goli otok. Mihailovića, koji je imao golootočko iskustvo je to povuklo i "stavio" ga je u dramu. Neposredno posle premijere Broz je dobio informaciju Gradskog komiteta Saveza komunista Beograda u kojoj se detaljno analizira situacija koja se doživljava kao veliki skandal u kulturi Beograda. Kaže se da su kritike vrlo pozitivne, ali da su politički radnici koji su gledali predstavu jednodušni u mišljenju da je autor sudbinu jedne porodice, a posebno glavnog junaka, uzeo kao povod da plasira neprihvatljive političke stavove.
Većina kritičara se, međutim, posle samo nekoliko dana prestrojila, više se nisu bavili onim što je bila njihova dužnost, nego političkim komentarisanjem onoga što se u priči dešava. Tekstovi u štampi delovali su šizofreno. Nekoliko dana posle objavljene pozitivne ocene i Muharem Pervić, kritičar "Politike", čitao je u svojim novinama da "nije dobro razumeo" predstavu. Slavoljub Đukić, izveštač NIN-a sa partijskog sastanka u JDP, mogao je tih dana da pročita, kao svoj navod, ono što nije ni čuo na sastanku, ni napisao... "Večernje novosti" 18. oktobra objavile su karikaturu upravnika JDP Bojana Stupice "Ja sadio tikvu, a obrao bostan".
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

DA UPAMTE, JEDNOM ZA SVAGDA! Novak Đoković pred celim svetom zagrmeo o Kosovu i Metohiji