CELOG ŽIVOTA VEROVALA U DOBROTU SVETA: Nema više osmeha dobrote najstarije srpske glumice Branke Veselinović (1918-2023)

Vukica STRUGAR

09. 02. 2023. u 13:44

UMRLA je najstarija glumica na Balkanu, poslednja iz plejade osnivača Jugoslovenskog dramskog, plemenita Branka Veselinović.

ЦЕЛОГ ЖИВОТА ВЕРОВАЛА У ДОБРОТУ СВЕТА: Нема више осмеха доброте најстарије српске глумице Бранке Веселиновић (1918-2023)

Foto Z. Jovanović

 U 105. godini mirno je sklopila oči, posle petnaestak dana bolovanja. Želela je da do kraja ostane u svom skromnom domu u Beogradskoj ulici, za koji su je vezivale mnoge uspomene i u kom je tiho i nenametljivo živela više od šest decenija sa suprugom Mlađom.

Možda je bilo i većih i harizmatičnijih glumica, s bogatijom biografijom i priznanjima, ali niko (ni na sceni ni van nje) od Branke nije bio bolji - u nesebičnom i neprestanom davanju celog svog veka. Osnivač je Fondacije za invalidnu decu i omladinu, počasni ambasador Unicefa, nosilac plakete "Najplemenitiji podvig" našeg lista, vatrogasni oficir, lutkar, član Diplomatskog kora žena. Da se samo poređaju kolege kojima se već godinama dodeljuje novčana nagrada iz Fonda "Branka i Mlađa Veselinović" (za najbolje glumačko ostvarenje u ovoj kući) ispunila bi se pozornica Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Uostalom, kao što je davno zapisao Ljubivoje Ršumović "nema grane ni ogranka gde ne može stići Branka, jer za Branku sve su grane čedoljubne i humane"...

A stizala je u svaki dom za nezbrinutu decu i stare, obilazila bolesne, ranjene i usamljene. Toplom rečju i vedrinom umela je da uteši, a najmlađe obraduje u "pratnji" lutka Sarnika, kojeg joj je poklonio čuveni ruski glumac Sergej Obracov. Ostalih tri stotine lutaka poklonila je Zmajevim dečjim igrama, dok je svoj štand humanosti decenijama brižno održavala na Beogradskom sajmu.

Rođena je u Starom Bečeju 16. septembra 1918. godine, kao šesto dete Jovanke i Aleksandra Ćosića. Pohađala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu i već 1938. se prvi put profesionalno pojavila na sceni, u predstavi "Evica u gradu" Srpskog narodnog pozorišta. U istoj sezoni ostvarila je još sedam glavnih uloga, da bi potom prešla u beogradsko Umetničko pozorište koje je okupilo ekipu mladih glumaca. Između ostalih, Rahelu Ferari, Kapitalinu Erić, Viktora Starčića i Miru Stupicu. Tokom rata Nemci su im zabranili rad, ipak, Branka ni tad nije mirovala. Postala je, kako je govorila, "skromni" ilegalac s devet meseci staža u nabavljanju hrane i lekova.

foto:Arhiva "Novosti"

 

U Jugoslovenskom dramskom našla se od samog osnivanja 1947. godine. Igrala je i u prvoj predstavi kuće (Franciku) u "Kralju Betajnove". Tokom karijere nanizala je četrdesetak uloga u ovom teatru, u delima Turgenjeva, Dostojevskog, Bihnera, Čehova, Pirandela, Majakovskog. Dar za komediju "preporučio" ju je za Nušića, Gogolja, Plauta, a Goldonijeve "Ribarske svađe" donele su joj ne samo angažman nego i životnog saputnika - kolegu Mlađu Veselinovića. Njihovoj ljubavi (i bukvalno i formalno) kumovala je Mira Stupica. Kao njena dobra prijateljica, na jednoj od proba pitala je: "Mlađo, jesi li ti slobodan? Jesi. I Branka je. Nastavite ovo iz predstave". Kuma Branka je veoma rado i često prepričavala ovu epizodu. Uostalom, na novinarsko pitanje ("na koje ste dostignuće najviše ponosni"), odgovarala je: "Na brak sa mojim Mlađom"...

Njen komičarski talenat odveo ju je i na Radio-Beograd i u to vreme izuzetno popularnu emisiju "Veselo veče", u kojoj je godinama igrala sa Mijom i Čkaljom. I Sterijinu nagradu dobila je za komediju, za ulogu Gine u "Ožalošćenoj porodici". Ipak, od stotinak uloga tokom cele karijere, posebno je izdvajala "Majku hrabrost" koju je s Mlađom izvela 1956. godine i u Kanzasu (SAD), i to na engleskom jeziku. Iako se penzionisala davne 1978, poslednju ulogu (Dunda Nika) odigrala je na matičnoj sceni 2007. godine! Igrala bi i duže, da na toj istoj sceni i predstavi nije pala. Od posledica se dugo oporavljala, ne opterećujući ničiju savest svojom povredom.

- Važno je živeti bez zavisti, sujete, biti umeren u svemu. I voleti ljude. Ako ne znate da praštate, naučite. Preskočite povređenost i idite dalje. Tome nas uči naše pravoslavlje - rekla je u jednom od naših razgovora Branka Veselinović, odgovarajući na pitanje u čemu je tajna njene dugovečnosti.

foto:Arhiva "Novosti"

Najstarija i najplemenitija glumica našeg doba, zasluženo će biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. Za Branku se slobodno može reći da je od svega u životu, najviše bila misionarka. Odakle joj "kapacitet" za toliko dobrote, možda najbolje objašnjavaju njene reči:

- Život sam provela u veri, u ubeđenju da je svet dobar. Imala sam pet i po godina kada sam sa majkom stala na ulični ćošak, s pikslom u ruci za prilog Crvenom krstu. I tako celog života držim tu pikslu.

Foto: V. Danilov

Maja Gojković, ministarka kulture: POSVEĆENA I PREDANA

POTPREDSEDNICA Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković uputila je telegram saučešća povodom smrti Branke Veselinović:

"Sa velikom tugom sam primila vest o smrti Branke Veselinović, umetničke heroine sa nezaboravnim pozorišnim, filmskim i ulogama u televizijskim serijama. Posvećenošću i predanošću profesiji, zaslužila je mnoge nagrade i ostavila neizbrisiv trag na kulturnoj sceni Srbije. Pamtićemo je po ostvarenjima, vedrom duhu, ali i osvedočenom humanitarnom radu. Živeće zauvek u našim srcima i biti putokaz budućim naraštajima. U ime Ministarstva kulture i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće zbog smrti Branke Veselinović."

Foto: Beoinfo

Milan Marić, glumac: SVAŠTA PROŽIVELA

- RODILA se u Austrougarskoj i umrla 105 godina kasnije, u Beogradu. Svašta je proživela i preživela. Bila je humanitarka. Najstarija glumica na svetu. Mnogo toga je bila - objavio je na "Tviteru" popularni glumac.

foto:Arhiva "Novosti"

Tamara Vučković, direktor JDP: BOGAT ŽIVOT

- NAPUSTILA nas je naša draga Branka Veselinović, glumica Jugoslovenskog dramskog još od njegovog osnivanja. Njen bogat i zanimljiv život, kao i humanitarni rad i posvećenost pozorištu, zauvek su obeležili celu jednu epohu i istoriju našeg teatra.

Branka je i dobitnik Ordena rada sa zlatnim vencem i Nagrade "Branislav Nušić" za životno delo glumcu komičaru.

Prilikom obeležavanja stotog rođendana, Foto P. Milošević

Branka Petrić, glumica

VELIKA ČAST

- SADA Branka odlazi u naše uspomene. Sećanje na nju uvek će me ispunjavati velikom vedrinom, bila je izuzetna osoba koja je život posvetila pozorištu. Nezamenjiva i u čuvenoj emisiji "Veselo veče", kao ravnopravni partner Miji Aleksiću. Kad sam kao mlada glumica postala član JDP 1960, tada moćnog i punog zvezda u najvećem sjaju, Branka i Mlađa su me toplo prihvatili. Inače, poslednjih desetak godina velika je čast za svakog glumca koji je dobio godišnju nagradu (a koja nije mala), zahvaljujući Fondu "Mlađa i Branka Veselinović". I to je jedan od dokaza njihove velike ljubavi prema ovoj kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)