SEĆANJE NA GAVRIĆA: Dvodnevni simpozijum o nekadašnjem upravniku Muzeja savremene umetnosti

M. A. K.

16. 12. 2022. u 09:21

POSLE obeležavanja veka od rođenja osnivača i legendarnog upravnika, Miodraga B. Protića, ove jeseni, Muzej savremene umetnosti, podsetiće javnost na značaj još jednog izuzetno uspešnog stručnjaka koji je bio na čelu ove ustanove, od 1986. do 1993. godine: danas i sutra biće održan simpozijum "Dani Zorana Gavrića", od 10 do 17 časova.

СЕЋАЊЕ НА ГАВРИЋА: Дводневни симпозијум о некадашњем управнику Музеја савремене уметности

Foto Tanjug

Na predlog Društva za očuvanje sećanja na prof. dr Zorana Gavrića, MSU i Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta BU, ovaj skup biće posvećen odnosu umetnosti i društva, kojim se Gavrić predano bavio. Teme debata biće i uslovi u kojima nastaje umetnost, njena uloga u privatnom i javnom životu, podrška koju dobija od institucija... Naime, ovaj istoričar i teoretičar umetnosti, likovni kritičar, profesor, kustos i upravnik MSU, bio je usredsređen na probleme "brakova iz interesa" između muzeja, galerija, kolekcionara i nauke, kritike i javnog pamćenja.

Cilj je da ovi susreti istoričara i teoretičara umetnosti, muzealaca, kolekcionara i galerista, u čijem središtu bi bili upravo odnosi umetnosti, nauke i sećanja, postanu bijenalni. Prvi "Simpozijum Dani Zorana Gavrića", tako je posvećen njegovom delovanju kako u muzejskoj, tako i akademskoj praksi. Učesnici su iz čitavog regiona, i različitih su generacija. Među njima su, kao domaćini Marijana Kolarić, direktorka MSU i kustos dr Rajka Bošković, akademik Pavle Pejović i profesori: Dragan Bulatović, Slobodan Mijušković, Jerko Denegri, Petar Ćuković, Zvonko Petković, Mladen Kozomara, Angelina Milosavljević, Tijana Žakula, Nikola Krstović, Goran Gavrić i Milan Popadić.

Foto A. Stevanović

Učešće će uzeti i istoričari umetnosti i umetnici, među kojima su Žana Gvozdenović, Sava Ristović, Milica Petronijević, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Tatjana Mihailović, Danijela Purešević, Saša Pančić, Vlatko Gilić, Radoš Mladenović, Jelena Krivokapić, Čedomir Janičić, Srđan Maraš, Bojana Spasojević, Maksimilijan Doroslovački, Dubravka Preradović, Andrej Vujinović, Ana Knežević, Iva Subotić Krasojević, Miloš Ćipranić, Jelena Pavličić Šarić, Nela Tonković i Milica Tomić.

SMENjEN POLITIČKOM ODLUKOM

ROĐEN je u Valjevu, 18. novembra 1949, a na Odeljenju za istoriju umetnosti, beogradskog Filozofskog fakulteta je diplomirao i doktorirao. Od 1972. godine objavljuje tekstove i prevode iz teorije umetnosti, nauke o umetnosti i filozofije umetnosti. Između 1978. i 1981. godine usavršavao se u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj i Italiji. U MSU je od 1981. bio prvo kustos, potom šef Odeljenja umetničkih zbirki, a od maja 1986. do januara 1993 - upravnik, izabran na predlog Stručnog veća MSU. Smenjen je političkom odlukom. Od 2003. predavao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je stekao zvanje redovnog profesora. Dobitnik je nagrade "Lazar Trifunović".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)