RADOVIĆ JE ZMAJ POSLE ZMAJA: Bećković: Sve što je radio za TV i radio sada je hit na društvenim mrežama

J. Simić

10. 12. 2022. u 12:00

U SAGLASJU sa naslovom književno-naučnog skupa "Dušan Radović za velike, a malo i za male", upriličenog juče u Matici srpskoj povodom stogodišnjice pesnikovog rođenja, domaćin i Matičin predsednik prof. dr Dragan Stanić poželeo je dobrodošlicu Radovićevim poštovaocima i prijateljima, a đake novosadske gimnazije "Isidora Sekulić" oslovio je čuvenim radovićevskim pozdravom - Poštovana deco.

РАДОВИЋ ЈЕ ЗМАЈ ПОСЛЕ ЗМАЈА: Бећковић: Све што је радио за ТВ и радио сада је хит на друштвеним мрежама

Foto N. Karlić

- Okupili smo se da ukažemo šta je to jedinstveno u poetici Duška Radovića što obezbeđuje trajnost njegovog dela i danas i što dokazuje da je reč o piscu koji predstavlja živu vrednost i za buduće generacije - nagovestio je Stanić.

Priliku da prvi dobije reč akademik Matija Bećković nazvao je čašću i dodao da zna da bi i Radović bio počastvovan što Matica priređuje ovakav skup o njegovoj stogodišnjici.

- Nije verovao u umetnost, mislio je da je ona prevaziđena i da je kompromitovana. Jednom je u Matici koja je objavljivala ediciju Srpska književnost u sto knjiga bila uvrštena i njegova knjiga, a on je bio začuđen kako će ono što je pisao za radio i televiziju i nove izume sada izgledati na papiru u jednoj ediciji kojom će to sve biti ovekovečeno. Tako je sva njegova sumnja u knjige pala u vodu pred tim izazovom - rekao je Bećković o Radoviću, s kojim je delio duboko prijateljstvo i datum rođenja 29. novembar.

Foto N. Karlić

U nastavku, Bećković je kazao da je Radović "Zmaj posle Zmaja" i samo uslovno pisac za decu, "jer od onog što je on za njih napisao, malo šta ozbiljnije imamo".

- Pokazao je kako i najšira publika razume i najrafiniranije sadržaje i dorasla je i najlepšim mislima i kreacijama, a sve što je radio za televiziju i govorio preko radija, to je sada najveći hit na društvenim mrežama - rekao je akademik.

Pesnik Ljubivoje Ršumović istakao je Radovićev jedinstveni senzibilitet, te da je rođen kao vremešni mudrac, a celog života ostao je dete. Podsetio je da će se uskoro navršiti i četiri decenije od Radovićeve smrti, a da je on uvek tu, među nama, sa svojim "Strašnim lavom" i "Plavim zecom".

Svog detinjstva prisetio se Miloš Radović, scenarista i režiser, otkrivajući kako je njegov otac Dušan govorio da detetu otac daje prezime, a majka ime, kako bi u prezimenu ponelo sve sjajne crte i vrline za ponos, a ime mu je znak da je i on jedan od slavnih prezimenaša.

Foto N. Karlić

O vidovima poetike i karakteristikama aforističkog stila Duška Radovića govorili su, između ostalih, prof. dr Slavko Gordić, prof. dr Petar Pijanović, prof. dr Milivoj Nenin, prof. dr Gordana Raičević, prof. dr Miloš Kovačević, dr Dragan Hamović, prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Zorica Hadžić...

ŽENE, MUŠKARCI I FUDBAL

ZAHVALjUJUĆI kratkom filmu "Ovo je Duško Radović" autorki Mire Otašević i Bojane Andrić (Produkcija RTB/RTS), u Svečanoj sali Matice juče se čuo i glas Duška Radovića. Među čuvenim njegovim mudrostima iz emisije Studija B "Beograde, dobro jutro", mnoge su aktuelne i danas, poput ove, fudbalske: "Počelo je Svetsko prvenstvo u fudbalu. Šta će raditi naše žene dok mi sedimo pred televizorom? Mogle bi nas varati, ali nemaju s kim. Svi pravi muškarci gledaju fudbal."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)