PRETEČA TEATARSKOG ŽIVOTA: Predstavljena knjiga autora Milovana Zdravkovića "Pozorišni život Zemuna"

V. V. S.

01. 12. 2022. u 06:20

KNjIGA "Pozorišni život Zemuna - uticaj na pozorišni život Srba" Milovana Zdravkovića (u izdanju Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i RTS izdavaštva), koja je predstavljena čitaocima, otkriva kako je ovaj gradić smešten na desnoj obali Dunava još od dvanaestog veka činio važan, ne samo geostrateški već i kulturni centar u ovom delu Evrope.

ПРЕТЕЧА ТЕАТАРСКОГ ЖИВОТА: Представљена књига аутора Милована Здравковића Позоришни живот Земуна

Foto promo

Takav položaj, kako se navodi, donosio je osvajače, kugu, ali i privredni uspon, važne drumske i rečne puteve, pa i razvoj stvaralaštva. Zdravkovićeva knjiga bavi se nastankom teatra u ovom gradu, delom i uticajem Joakima Vujića, kao i Zemunskim dobrovoljačkim pozorišnim društvom - pretečom teatarskog života u Srbiji.

- Joakim je delovao samostalno, dok je Društvo postojalo u spektru srpskih društvenih organizacija toga vremena, i inače se smatra prvom zvaničnom samostalnom pozorišnom institucijom ovoga grada. Njegova delatnost se odvijala najpre u okviru Srpske crkvene pevačke zadruge (1883-1885), a zatim samostalno (1885-1910) - ističe Milovan Zdravković.

- Pozorišni život Zemuna u devetnaestom veku bio je vrlo aktivan sudeonik društvenog života ovoga grada, a i šire, Vojvodine i Srbije. Svojom delatnošću je opravdao postojanje i ispunio sve ciljeve koji su bili postavljeni u misiji ove važne društvene aktivnosti. Klica koja je tada posejana, u kasnijoj istoriji grada, bez obzira na promenljive rezultate, dala je značajne plodove...

Autor podseća da u Zemunu danas vrlo uspešno egzistiraju dva profesionalna teatra (Pozorište lutaka "Pinokio" i Opera i teatar "Madlenijanum"), sa dugom je tradicijom (od 1973) međunarodni Festival monodrame i pantomime, a na Letnjoj sceni u starom jezgru grada godinama se odvija kulturna manifestacija, uglavnom sa pozorišnim programom - "Leto na Gardošu".

GLUMCI

MNOGI Zemunci su se u đačkim danima okušali na manifestaciji "Smotra recitatora", iz koje je ponikao veliki broj danas značajnih glumaca: Dragan Jovanović, Branka Pujić, Anđela Jovanović, Jelena Ivanišević, Goran Radaković, Danijela Vraneš, Kalina Kovačević, Marija Karan... - ističe Zdravković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)