PRIČE O GRADOVIMA EVROPE: Putopisi Miloša Latinovića uskoro pred publikom

R. Š.

02. 12. 2022. u 19:39

ZA nekoliko dana, u izdanju kuće „Filip Višnjić“, iz štamape će izaći knjiga priča „Oranž cepelin“ Miloša Latinovića, književnika, dramskog pisca i aktuelnog direktora „Bitef teatra“.

ПРИЧЕ О ГРАДОВИМА ЕВРОПЕ: Путописи Милоша Латиновића ускоро пред публиком

Foto: R. Šegrt

Sa putovanja po gradovima Evrope, u kojima je sreo ljude zanimljive i u književnom smislu, nastalo je 19 priča, koje predstavljaju i te gradove i njihove posebnosti.

- Priče sadrže i ono što nas povezuje sa tim gradovima. S druge strane, kroz fragmentarnu dramaturgiju pokušao sam da govorim i o istoriji i ličnostima važnim za te sredine, koje nisu među živima, a vezane su za film, književnost, umetnost uopšte, poput Amalije Rodrigez u Lisabonu, Čehova u Sankt Peterburgu, na primer. Uglavnom su to književni dodaci koji popunjavaju „prazninu“ tih priča koje su, obično najjednostavnije u smislu onoga što su kontakti dva čoveka koji se slučajno sretnu. Nisam hteo da ne iskoristim i tu mogućnost. Mislim da se radi o koherentnoj zbirci zato što je okvir napravljen u putopisnom književnom žanru i nema ništa izvan toga – otkrio je Latinović o svojoj novoj knjizi, koja govori o putovanjima, a može se čitati i pre samog odlaska na put, na aerodromu, autobuskoj ili železničkoj stanici, dok se čeka prevoz.

Njegov književni portret predstavljen je na književnoj večeri u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ u Kikindi, gde je, pre odlaska u Beograd, bio direktor te ustanove i pozorišta. Osim očekivanja nove knjige, Latinovića do kraja ovog meseca očekuju i dve važne pozorišne premijere, jedna u Zaječaru, druga u Beogradu.

- U pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru priprema se komad koji sam napisao po prozi Živojina Pavlovića. Režiraće mladi Stefan Gajić, koji nije bio ni rođen dok je Pavlović stvarao, a sada mora da se uključi u tu priču izuzetnog pisca. Druga je beogradska premijera monodrame „Žena iz Porto Pima” Antonija Tabukija. Po mom konceptu i režiji igra je novosadski glumac Jugoslav Krajnov, u produkciji teatra „Fort Forno“ iz Istre u Hrvatskoj.

- Specifičnost te predstave je da ona nema stalno mesto igranja. Koncipirana je tako da može da se izvodi u bilo kom prostoru. Beogradska premijera je 20. decembra, a osim predstavne biće to jedno divo veče sa vinom i gitarom - najavljuje Latinović.

Godina koja se polako bliži svom kalendarskom kraju za njega je bila vrlo uspešna. Krajem maja , prištinsko Narodno pozorište, sa sedištem u Gračanici, premijerno je izvelo komad „Usud po Grigoriju“, koji je napisao inspirisan životom i sudbinom Grigorija Božovića, jednog od najznačajnijih srpskih pisaca između dva rata, kojeg su savremenici zvali i „kosovski Andrić“. Predstava je do sada odigrana osam puta, a doživela je i beogradsku premijeru u Narodnom pozorištu.

FUDBALER, NOVINAR, PISAC

U ranoj mladosti Latinović je maštao da postane fudbaler. Bio je talentovana leva polutka OFK „Kikinde“ i sa 17 godina kapiten reprezentacije Vojvodine, koja je bila prvak SFRJ. U vojsci se zainteresovao za pisanje, a posle završenog FPN- a u Beogradu, postao je novinar u rodnoj Kikindi. Novinarstvo je, veruje u reči Crnjanskog, predvorje književnosti, pa je prve knjige napisao još dok je pisao novinske tekstove. Njegove drame „Panonski karusel“ i „Crnjanski ili Pajador“ postavljene su na sceni Narodnog pozorišta u Kikindi. Autor je dvadesetak knjiga za koje je dobio više književnih priznanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture