"LUBARDA JEDNA PRIČA": Izložbom u Narodnom muzeju počeo „Vinaverov svet 2022“ u Šapcu

V Mitrić

26. 11. 2022. u 15:28

IZLOŽBA ,,Lubarda – jedna priča”, otvorena je u šabačkom Narodnom muzeju, čime je zvanično počela manifestacija ,,Vinaverov svet 2022”.

ЛУБАРДА ЈЕДНА ПРИЧА: Изложбом у Народном музеју почео „Винаверов свет 2022“ у Шапцу

foto:V-mitrić

Predstavljeno je 29 umetničkih slika i crteža Petra Lubarde, znamenitog srpskog u jugoslovesnkog umetnika, koji je delom obeležio 20 vek. Autorke izložbe su kustoskinje Jelena Knežević iz Medija centra ,,Odbrana”, Dina Pavić iz ,,Kuće legata” i Ana Pavić iz Muzeja Jugoslavije.

Izložba,  kažu organizatori - „obuhvata i pojedine zanimljive dokumente, ali i vremensku liniju na kojoj se može pratiti život i rad ovog velikog umetnika“. Uz slike i crteže, kako ističu, „ ljubitelji umetnosti imaju priliku da vide arhivsku foto – građu Kuće legata, do sada nepoznatu javnosti, foto – arhivu Doma JNA sada Medija centra "Odbrana".

Slikar Đura Lubarda, Petrov sinovac, bio je prijatno iznenađen, kako je rekao, prisustvom velikog broja ljudi i njihovom toplinom sa kojom su dočekali izložbu.

- Za mene je ova izložba izazov, jer je prisutna porodična nostalgija, s obzirom na to da smo samo moj sin i ja direktno potomci toga nasleđa i želje da nastavimo dalje, da još više istaknemo značaj Petra Lubarde. I to ne samo na ovim prostorima, već i na prostorima gde je dobijao prestižne nagrade - podvukao je Lubarda.

Otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Aleksandar Pajić.

- Kultura jedne lokalne zajednice počiva na ljudima čiji entuzijazam i interesovanja su usmereni na sagledavanje, promišljanje i vrednovanje ljudskog stvaranja. Jedan deo njih okupljen je oko stvaralaštva Stanislava Vinavera i zajednički radi u Fondaciji koja nosi njegovo ime. Izuzetno sam zadovoljan što je Fondacija napravila sponu sa ustanovama kulture u našem gradu i zahvaljujući toj saradnji imamo višednevni bogat kulturni program posvećen Stanislavu Vinaveru, književniku, eruditi i prevodiocu“ - rekao je gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić. - Grad Šabac će nastaviti da podržava ovakve kulturne manifestacije sa ciljem da kultura bude bliža sugrađanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

NIŠTA OD SRBIJE: Otkriveno gde je Novak Đoković otišao posle Australijan opena